J.P. Morgan zet stijgende lijn voort

De winst van de prestigieuze Amerikaanse bankconcern J.P. Morgan & Company - in 1861 opgericht door de legendarische financier John Pierpont Morgan - momenteel de vierde in grootte in de Verenigde Staten, is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen tot 299 miljoen dollar.

In dezelfde periode van vorig jaar werd 273 miljoen dollar winst behaald. De winst per aandeel steeg van 1,40 tot 1,50 dollar. De verbetering werd vooral veroorzaakt door een flinke groei van de rente-inkomsten. De toevoeging aan de stroppenpot bleef met 10 miljoen dollar op het (zeer lage) niveau van het eerste kwartaal van 1990. Over 1991 behoefde Morgan niet meer dan 40 miljoen dollar voor stroppen te reserveren tegen 50 miljoen over 1990. De bank maakte vorig jaar een winst van 1,15 miljard dollar tegen iets meer dan een miljard dollar in 1990. Per aandeel steeg de over het jaar 1991 behaalde winst van 5,21 tot 5,80 dollar.

Morgan Guaranty Trust, onderdeel van J.P. Morgan, was vorig jaar de enige grote Amerikaanse bank die op het gebied van kredietwaardigheid haar "triple A rating' behield.