Inwoners van Bosnië massaal op de vlucht

LJUBLJANA, 14 APRIL. Meer dan 180.000 mensen zijn in de afgelopen dagen voor het oorlogsgeweld in Bosnië naar Kroatië en Servië gevlucht. In Servië zijn inmiddels 117.000 vluchtelingen, voornamelijk vrouwen, kinderen en bejaarden, aangekomen. In Kroatië hebben 66.000 mensen een veilig heenkomen gezocht.

Duizend mensen wachten op evacuatie op het vliegveld van Sarajevo. Het Joegoslavische leger, dat vorige week het vliegveld bezette, laat slechts sporadisch vliegtuigen vertrekken. Bij het vliegveld werd gisteren opnieuw gevochten tussen Bosnische politie-eenheden en het Joegoslavische leger. Het zondagnacht van kracht geworden staakt-het-vuren wordt door niemand gerespecteerd; gisteren kwamen bij gevechten ten minste vijf mensen om het leven.

De New York Times berichtte gisteren dat de Verenigde Naties overwegen nog deze week honderd waarnemers naar Bosnië te sturen. Volgens de krant overweegt de Veiligheidsraad, naast de 14.000 "blauwhelmen' die in Kroatië gestationeerd worden, nog eens 10.000 man naar Bosnië te sturen. De speciale VN-afgezant Cyrus Vance werd vandaag in Sarajevo verwacht voor gesprekken met de politieke leiders van deze republiek.

Gistermiddag heeft de commandant van een moslimmilitie, Marut Sabanovic, twee sluisdeuren van het stuwmeer bij Visegrad, aan de Servische grens, geopend. Sinds gistermiddag 5 uur stroomt 6000 liter water per seconde in de Drina, waardoor de rivier vannacht buiten haar oevers trad en de dorpen in de omgeving door overstroming bedreigd worden. Sabanovic bezette vorige week de controlekamer van de centrale aan het 40 kilometer lange stuwmeer en dreigt sindsdien de sluisdeuren op te blazen als het Joegoslavische leger de artilleriebeschietingen op Visegrad niet staakt.

In de stad Bosanski Brod aan de Kroatische grens kwamen gisteren vijf mensen om het leven tijdens een artilleriebeschieting door Servische eenheden.

    • Theo Engelen