Geallieerden stellen Irak nieuwe eisen

NEW YORK, 14 APRIL. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn van plan Irak te dwingen zijn (nog kleinschalige) aanvallen op de Koerden in het noorden van het land te staken en zijn luchtdoelraketten en gevechtsvliegtuigen uit het gebied terug te trekken. Volgens bronnen bij de Verenigde Naties in New York willen de geallieerden begin volgende week Irak met deze eis confronteren.

Turkije, dat aanvankelijk aarzelde om - informeel - met deze stap in te stemmen, heeft er nu mee ingestemd, aldus de zegslieden. De geallieerden hechtten belang aan Turkse instemming, omdat eventueel luchtmachtbases op Turkse grondgebied moeten worden gebruikt om hun eisen vanuit de lucht kracht bij te zetten.

Irak brengt al geruime tijd manschappen en artillerie naar het noorden over en voert daar aanvallen uit op Koerdische dorpen en stellingen om de druk op de Koerden te vergroten. Een nieuwe confrontatie tussen Irak en de geallieerden begon zich vorige week af te tekenen, toen bekend werd dat Bagdad sinds kort ook luchtdoelraketten naar het noorden overbracht, en zijn gevechtsvliegtuigen, die bijna een jaar lang aan de grond waren gebleven, weer voor patrouilles opstegen.

Vorige week eiste Irak bovendien dat de VN vluchten van door de VS aan de VN uitgeleende U-2 spionagevliegtuigen staakten “om ongelukkige incidenten te voorkomen”. Na een scherpe waarschuwing door de Veiligheidsraad van de VN heeft Bagdad echter ingebonden. Inmiddels heeft een U-2 ongehinderd boven Irak gevlogen. (Reuter)