Feyenoord voor topclub te improduktief

ROTTERDAM, 14 APRIL. Indien Feyenoord zich morgenavond tegen AS Monaco voor de finale van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars plaatst ligt het voor de hand dat dat met een uitslag van 0-0 gebeurt. Dat is voldoende na de 1-1 van twee weken geleden in het prinsdom. Feyenoord moet het nu nog meer dan voorheen van het voorkomen van doelpunten hebben, want zelf scoren is naarmate het seizoen vorderde een steeds groter probleem geworden voor de Rotterdammers. Gerekend over de laatste zes speelronden is Feyenoord de minst scorende ploeg in de eredivisie. Zelfs het al gedegradeerde VVV maakte in die periode meer doelpunten.

Feyenoord maakte voor het laatst op 16 februari meer dan één doelpunt in een wedstrijd, 5-0 tegen Vitesse. Daarna trof het elftal van interim-trainer Wim Jansen in tien duels, nationaal en internationaal, slechts zes keer de roos. Daar waren Witschge (3x), Sabau, Fräser en Kiprich verantwoordelijk voor. De eerste twee zijn middenvelders en Fräser is een verdediger. Van zijn voorhoede moet Feyenoord het dus duidelijk niet hebben. De drie basisspitsen komen samen tot een hele matige produktie. In de Nederlandse competitie maakte Kiprich tot nu toe acht doelpunten, Taument vijf en Blinker drie. Hun totaal van zestien treffers wordt al ruimschoots overtroffen door de individuele scores van Ajacied Bergkamp (23), Decheiver (RKC, 19) en Mulder (Twente, 18).

Joszef Kiprich had dit seizoen zeker zijn uitschieters. Hij maakte tegen Vitesse drie goals en zorgde voor de hele belangrijke enige treffer in de Europese dubbel tegen Tottenham Hotspur. Maar over het algemeen voldeed de Hongaar niet als centrumspits. Ook de Roemeense noodaankoop Damaschin (zeven doelpunten) werd te licht bevonden en de Tsjechoslowaak Griga loopt alleen nog in De Kuip rond omdat er zich de afgelopen anderhalf jaar geen serieuze kopers voor hem hebben gemeld.

Het is niet vreemd dat technisch directeur-trainer Wim Jansen in de spaarzame tijd dat hij zich al met het volgend seizoen kan bezighouden op zoek gaat naar een nieuwe aanvaller. Hij was al twee keer in Zweden om een kandidaat-spits te bekijken. Namen weigert Jansen te noemen. “Hoe meer je over een speler praat hoe duurder hij wordt”, realiseert hij zich. Jansen kan verscheidene aanvallers dichter bij huis opnoemen die hij wel bij Feyenoord zou willen zien spelen, Van Loen (Ajax), Meijer (MVV) en de Zeeuw Van Vossen (Beveren) bijvoorbeeld. Maar die spelers zijn stuk voor stuk veel te duur. Jansen: “Het heeft geen zin om te praten over spitsen die twee à drie miljoen gulden kosten. Zo'n bedrag kan Feyenoord niet betalen.”

Penningmeester Jorien van den Herik denkt meer aan een aankoop van ten hoogste een miljoen en dan moet de betreffende speler qua leeftijd en capaciteiten nog een goede investering zijn ook. Het vertrek van Griga en verdediger Plomp moet Feyenoord enige financiële armslag bieden. De contracten van deze spelers lopen af en zullen zeker niet worden verlengd. De situatie komt uiteraard anders te liggen indien Feyenoord één of meerdere van zijn topspelers verkoopt. “Dan lijkt het me logisch dat het transfergeld aan nieuwe aankopen zal worden besteed”, aldus Jansen.

Er hebben zich echter officieel nog steeds geen belangstellenden voor spelers als Bosz, Taument of De Wolf gemeld. Feyenoord zal er, zo hebben Van den Herik en Jansen al verscheidene keren aangekondigd, ook alles aan doen deze voetballers voor de club te behouden. Maar misschien is het juist verstandig om, bijvoorbeeld, John de Wolf te verkopen om op die manier aan geld te komen voor de aankoop van een nieuwe spits. Goede verdedigers zijn nu eenmaal minder zeldzaam dan goede aanvallers.

Een speler als Gaston Taument zal zeker beter tot zijn recht komen met een centrumspits van klasse naast zich. Dat blijkt bij het olympisch elftal. Daar speelt Taument onder anderen samen met MVV'er Erik Meijer. Dat klikt goed. Taument scoort bij het nationale jeugdteam gemiddeld ook veel meer dan bij zijn club. De 21-jarige Hagenaar heeft bij Feyenoord het meeste last van het loodzware seizoen. Tegen FC Groningen kreeg hij afgelopen zondag ook rust. Taument: “Ik had kunnen spelen, maar ik mocht niet van de trainer. Dat begrijp ik wel. Maar ik wil ook niet dat iedereen denkt dat ik steeds over vermoeidheid zeur.”

Bij Feyenoord is er echter volop begrip voor de gesteldheid van Taument. Vorig seizoen speelde hij nog een stuk of vijftien wedstrijden minder dan tijdens deze jaargang. “Ik heb de afgelopen anderhalve maand tien keer in een trainingskamp gezeten. Ik word wel een beetje gek van al die hotels.” Taument zegt bewondering te hebben gekregen voor Engelse voetballers die altijd overvolle programma's hebben. “En die zeuren niet eens.”

Volgens Ruud Daniels, de fysiotherapeut van Feyenoord, is de vermoeidheid van Taument vooral een mentale kwestie. “John Metgod kan er ondanks zijn leeftijd veel beter tegen. Dat komt omdat hij zo'n seizoen als dit al meerdere malen heeft meegemaakt. Taument beleeft het voor het eerst, al die aandacht en belangrijke wedstrijden. Dat valt niet mee.” Daniels krijgt in deze eindfase van de competitie meer spelers ter behandeling op de tafel dan in de voorgaande maanden. “Het gaat vaak om hele kleine dingen. Die zouden ze zelf ook kunnen oplossen. Maar ze hebben dan gewoon een zetje in de rug nodig, even een beetje aandacht, dan worden ze ingesmeerd of krijgen een lekker warm bad.” “Tegen Monaco zal er geen sprake van vermoeidheid zijn. Ook niet bij Taument”, spreekt Jansen zichzelf moed in. “Dat kan toch niet in zo'n wedstrijd. We hebben dit seizoen al vele pieken gehad en op die momenten waren we er steeds.”

    • Hans Klippus