D66-fractie in Amsterdam kiest opvolger Baak

E. Bakker is gisteravond door de Amsterdamse D66-fractie voorgedragen als nieuwe wethouder in het hoofdstedelijk college van burgemeester en wethouders. Bakker (45) volgt de onlangs afgetreden wethouder van cultuur, onderwijs en bestuurlijke betrekkingen, M. Baak op.

Baak stapte vorige week uit eigen beweging op, nadat een motie van treurnis tegen haar was aangenomen wegens ongenoegen met haar beleid. Dat gold de afhandeling van de restauratie van het schilderij “Who's afraid of Red Yellow and Blue III”. Bakker zwengelde vorig jaar als eerste de kwestie rond het schilderij aan door de restauratie op de aganda van het raadsdebat te laten plaatsen.

Vandaag bespreekt het Amsterdamse bestuurscollege de voordracht van Bakker. Naar verwachting zal de gemeenteraad de kandidatuur morgen officieel bekrachtigen.

Bakker was al in de periode van 1978 tot 1981 gemeenteraadslid voor D'66 in Amsterdam. Tijdens het kabinet Van Agt/Den Uyl/Terlouw zat Bakker in de Tweede Kamer. In 1990 keerde hij in de Amsterdamse raad terug na in de tussenliggende jaren als landelijk campagneleider voor de partij actief te zijn geweest. Daarnaast was Bakker adviseur van de provincie Groningen en onafhankelijk lobbyist "voor derden' in de Tweede Kamer.

Het is nog onbekend of Bakker de volledige portefeuille van Baak overneemt. Hierover wordt morgen in de raad beslist. D'66 heeft twee wethouderszetels in het bestuurscollege. Na het aftreden van Baak nam collega-wethouder mr. R. ten Have tijdelijk de portefeuille waar.