Bestuur van Hollander Gravenschool overgedragen

ALMELO, 14 APRIL. De stichting Monica is bereid het bestuur van de Hollander Gravenschool in Almelo over te dragen aan de Aloysiusstichting. Het personeel zal de school waarschijnlijk verlaten. Door deze overdracht moet het conflict rond het meisjesinternaat Huize Alexandra worden opgelost.

De Aloysiusstichting is verantwoordelijk voor het onderwijs aan de 25 meisjes van Huize Alexandra, een justitieel internaat. Voor hen is de Hollander Gravenschool opgericht. Maar in november vorig jaar besloot de leiding van de inrichting om haar pupillen niet meer naar de Hollander Gravenschool te sturen. Tussen beide instanties bestaat al jaren een ernstig verschil van mening over de gewenste aanpak van de pupillen. Met name de talrijke buitenactiviteiten van de Hollander Gravenschool botsten met het uitgangspunt van het internaat om in besloten omgeving weer enige rust en regelmaat in het dagelijks leven van zijn pupillen brengen.

De stichting Monica, die gisteren haar besluit heeft meedgeeeld aan staatssecretaris Wallage van onderwijs, wil alleen aan de overdracht van het schoolbestuur meewerken als er voor de medewerkers van het lesinstituut een goed sociaal plan komt. Zo zal er een goede begeleiding moeten komen van hen die niet meer aan deze school les willen geven. Ook een goede wachtgeldregeling behoort onderdeel te zijn van het sociaal plan. Staatssecretaris Wallage heeft mondeling al toezegd aan die eisen te willen voldoen, zo laat de stichting weten.

Drs. A.B.H.M. ten Broeke, directeur van de Hollander Gravenschool, verwacht dat weinig van zijn 28 medewerkers bereid zijn les te blijven geven na de bestuurswisseling. “Ik heb nu al twee mensen ondergebracht op een andere school”, aldus de directuer. Zij kunnen zich niet vinden in de aanpak van het onderwijs zoals Huize Alexandra die voor de pupillen opeist en gaan liever met wachtgeld op zoek naar een baan in een andere school dan onderwijs te geven dat hun niet goeddunkt, aldus Ten Broeke. Hij verwacht dat de Aloysiusstichting, die verschillende scholen in het hele land beheert, het personeelsbestand van de Hollander Gravenschool zal opvullen.