Amerikaanse bank verlaagt rente

NEW YORK, 14 APRIL. Chemical Bank heeft gisteren als eerste grote Amerikaanse bank de basisrente (prime rate) verlaagd. Het renteniveau, waartegen grote bedrijven van banken kunnen lenen, ging van 6,5 naar 6,25 procent in het kielzog van de verlaging van de geldmartktrente enkele dagen geleden.

Het is de eerste verlaging van de basisrente sinds eind december, toen die van 7,5 naar 6,5 ging. Andere banken hebben het voorbeeld van Chemical nog niet gevolgd. Vorige week verlaagde de "Fed' (de centrale banken) de geldmarktrente (de rente tegen welke banken onderling geld lenen) met 0,25 procent tot 3,75 procent om de aantrekkende economie te stimuleren.

Amerikaanse producenten en bouwondernemers zijn optimistisch voor het tweede kwartaal. De huidige economische omstandigheden zijn voor bouwactiviteiten echter nog niet ideaal, aldus het gisteren uitgebrachte rapport van Dun & Brandstreet (D&B), dat in de VS een onderzoek deed bij 200 bouwondernemingen en 1.000 bedrijven.

De werkgelegenheid nam vorige maand echter nauwelijks toe, na een behoorlijke stijging in februari. Een tegenvaller, omdat tijdens eerdere periodes van herstel de werkgelegenheid soms met honderdduizenden per maand toenam. Veel ondernemingen zijn nu voorzichtig omdat het economisch herstel dat zich een jaar geleden ook aandiende "schijn' bleek. (UPI, ANP)