Zeker honderd doden bij strijd in Karabach

JEREVAN, 13 APRIL. Sinds zaterdag zijn bij zware gevechten tussen Azeri en Armeniërs in de omstreden enclave Nagorny Karabach honderd en mogelijk zelfs 161 doden gevallen. Dat laatste aantal werd gisteren in de Armeense hoofdstad Jerevan genoemd.

De zwaarste gevechten speelden zich af rond het door Armeniërs bewoonde dorp Maraga, in het noorden van de enclave, dat zaterdag door Azerbajdzjaanse militairen met zware artillerie en pantserwagens werd aangevallen. Daarbij vielen 45 doden, onder wie 35 vrouwen, kinderen en bejaarden. Volgens de Armeniërs werden bij de strijd die zich daarna ontwikkelde zeventig Azerbajdzjaanse militairen en vijf leden van Armeense milities gedood. Tweederde van het dorp Maraga zou volledig zijn verwoest en de bevolking heeft de wijk genomen. Het totale aantal doden in en rond Maraga werd door Armeense bronnen gesteld op 161. Het Russische persbureau ITAR-TASS meldde vanuit de hoofdstad van de enclave, Stepanakert, dat er rond honderd doden waren gevallen. Het meldde tevens dat bij de aanval op Maraga duizend Azerbajdzjaanse soldaten en veel zwaar materiaal waren ingezet.

Ook op andere plaatsen in Nagorny Karabach is het afgelopen weekeinde zwaar gevochten. In het oosten kwam het vanaf Azerbajdzjaans grondgebied tot artilleriebeschietingen op Armeense dorpen in de enclave, waarbij negen doden en dertig gewonden zouden zijn gevallen. In het zuiden van de enclave, bij Gadroet, werden bij gevechten twee Armeense burgers gedood en twee anderen gewond. De hoofdstad Stepanakert werd zaterdag avnuit het nabijgelegen Azerbajdzjaanse bolwerk Sjoesja onder vuur genomen met raketten. Of daarbij slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend. Stepanakert wordt al maanden vrijwel dagelijks vanuit Sjoesja bestookt.

Een delegatie van Amerikaanse Congresleden heeft dit weekeinde Nagorny Karabach bezocht om er te bezien of de Europese Veiligheidsconferentie een bemiddelende rol kan spelen. De delegatie bezocht ook Armenië en sprak er met president Ter-Petrosjan; de delegatie gaat ook nog naar Azerbajdzjan. (AFP, AP)