"Winnie Mandela betrokken bij moord Stompie Sempei'

KAAPSTAD, 13 APRIL. Winnie Mandela is verder in de problemen geraakt door nieuwe beschuldigingen over haar betrokkenheid bij de moord op de 14-jarige Stompie Seipei.

Een getuige, de 64-jarige buschauffeur John Morgan, heeft tegenover de Zuidafrikaanse zondagskrant Sunday Times bekend vorig jaar tijdens het proces tegen Winnie te hebben gelogen. Volgens Morgan had Winnie wel degelijk de leiding bij de afranseling van Stompie en drie andere jongens in haar huis op 29 december 1988. In haar proces zei Winnie dat ze zich die avond in Brandfort bevond, een dorpje waarnaar ze eerder was verbannen. Ze heeft vanochtend de nieuwe beschuldigingen ontkend en herhaald dat ze afwezig was toen Stompie levend werd weggevoerd van haar huis.

Morgan beweert nu dat hij de dag na de mishandeling bij Winnie's huis werd geroepen om de inmiddels overleden Stompie weg te voeren. Zij verzocht hem “de hond te dumpen”, maar hij zou dit hebben geweigerd. Tijdens het proces heeft Morgan de waarheid verzwegen omdat Winnie Mandela hem onder druk zou hebben gezet. Ze werd vorig jaar veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens ontvoering en mishandeling en wacht nu op hoger beroep.

Morgans advocaat heeft contact opgenomen met de openbare aanklager in de Mandela-zaak om bescherming voor zijn cliënt te bepleiten in ruil voor een nieuwe verklaring. De man zegt zich te schamen voor zijn leugens. Bovendien zou Winnie Mandela hebben geweigerd de kosten voor zijn hoger beroep te betalen.

De nieuwe beschuldigingen aan het adres van Winnie hebben spanningen veroorzaakt binnen het ANC. Haar gedrag wordt steeds meer gezien als een politiek risico voor de beweging en haar leider. Het ANC riep journalisten vorige week op “geen proces via de media te voeren”.