Vliegtuigen nu vol weg uit Libië

TRIPOLI/ KAIRO, 13 APRIL. Twee dagen voor een luchtvaart- en wapenembargo tegen Libië inzake "Lockerbie' van kracht wordt zijn de vluchten uit Tripoli volgeboekt, overwegend met de gezinnen van de vele buitenlanders die in het land werkzaam zijn. Verscheidene luchtvaartmaatschappijen, waaronder de KLM, hebben extra vliegtuigen ingezet. Tot vorige week was er niets te merken van een uittocht.

De Libische regering heeft kennelijk besloten de eer aan zichzelf te houden en aangekondigd woensdag, wanneer het embargo ingaat als Libië de twee verdachten van de aanslag op een Pan-Amvliegtuig boven Lockerbie niet aan het Westen heeft uitgeleverd, zelf zijn luchtruim te sluiten en alle verkeer te land en ter zee te verbieden. Ook de post-, telegraaf- en telefoonverbindingen worden afgesneden, aldus het officiële persbureau JANA. Een en ander past in het kader van een dag van nationale rouw wegens “het onrecht dat het volk van Libië, zijn land en zijn eigendommen wordt aangedaan en (wegens) de pure agressie die door de agressieve Atlantische krachten tegen hen wordt gepleegd”. Woensdag is toevallig ook de verjaardag van de Amerikaanse luchtaanvallen van 1986 op doelen in Tripoli en Benghazi, maar noch die zaak noch de sancties werden in de verklaring van JANA genoemd.

De aankondiging lijkt erop te wijzen dat de Libische autoriteiten de hoop op een regeling op het laatste moment heeft opgegeven. De Arabische Liga heeft een slotoffensief ontketend om een oplossing te vinden, en de Egyptische president Mubarak bracht gisteren nog een onverwacht bezoek aan Libië in een poging alsnog een compromis te vinden. Maar geen van beide initiatieven leverde een nieuw element op.

Een hoge functionaris in Mubaraks gevolg zei dat de Libische leider Gaddafi er in principe mee had ingestemd de eisen van de Veiligheidsraad te aanvaarden, maar tegelijk zijn bezwaren ertegen had gehandhaafd. Tegenover een speciale commissie van de Arabische Liga had Libië garanties geëist dat het na een uitlevering van de twee Lockerbie-verdachten niet met nieuwe eisen wordt geconfronteerd. De Veiligheidsraad heeft behalve de uitlevering ook geëist dat Tripoli meerwerkt aan een Frans onderzoek naar een bomaanslag op een Frans vliegtuig en bewijst alle terreur af te zweren.

Gaddafi zelf zei gisteren niet bang te zijn voor het embargo of voor de aanvaarding van verdere sancties. “De Amerikanen zullen de verliezers zijn als ze de zaak escaleren”, meende hij. (Reuter, AP, AFP)