Vernielingen op zeven militaire terreinen

DEN HAAG, 13 APRIL. Actievoerders hebben vanochtend en gisterochtend vroeg op zeven militaire terreinen vernielingen aangericht. In totaal zijn van honderd militaire voertuigen de banden doorgestoken en enkele tientallen landingslichten onklaar gemaakt.

De actievoerders verschaften zich toegang tot de complexen door gaten in de omheining te knippen. De acties zijn door verschillende groepen opgeëist. Er zijn geen arrestaties verricht. Een woordvoerder van de marechaussee kon vanochtend nog niet zeggen hoe groot de totale schade is.

Op het militair complex Ede-West zijn vanochtend vroeg de banden van ongeveer 40 militaire voertuigen lekgestoken. Op het terrein van de Johan Willem Friso-kazerne in Assen staken actievoerders de banden van 20 voertuigen lek. De actie is Ede is opgeëist door de groep "Stop de bewapeningswaanzin' die zich keert tegen de komst van de luchtmobiele brigade omdat die, aldus een verklaring van de actievoerders “gebruikt zal worden om opstanden en andere ontwikkelingen die de Nederlandse economie onwelgevallig zijn door militair ingrijpen te onderdrukken”.

De actiegroep "Willie Wortel en de lampjes' heeft de acties opgeëist op de vliegbasis Volkel, waar tientallen landingslichten onklaar zijn gemaakt. De actievoerders zeggen in een verklaring dat zij tot hun daad zijn gekomen uit protest tegen “de absurd hoge gevangenisstraf die anti-militairist Kees Koning heeft gekregen”.

Koning werd vorige maand door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zestien maanden gevangenisstraf, omdat hij in augustus vorig jaar op het mobilisatiecomplex in het Brabantse Erp twee zendmasten van de luchtmacht omver had gehaald ter herdenking van de slachtoffers van Nagasaki en Hirosjima.

Zaterdagnacht waren de Lunetten-kazerne in Vught, de Koning Willem II-kazerne in Apeldoorn, het kamp Teuge en de legerplaats in Oirschot doelwit van actievoerders die banden van legervoertuigen lek staken. De acties in Apeldoorn en Teuge zijn opgeëist door de actiegroep "Alle wapens de wereld uit'. Ook deze groep keert zich tegen de veroordeling van Kees Koning.