Verbittering over spionage in België

BRUSSEL, 13 APRIL. De KGB-spionage affaire in België schaadt behalve de betrekkingen tussen Rusland en België, mogelijk ook de Russische relaties met de EG.

Dit zei de Belgische minister van buitenlandse zaken Willy Claes zaterdagmiddag tegen de Franstalige radio RTBF. Minister Claes zei zijn “verbittering moeilijk te kunnen verbergen”, nu Rusland enerzijds miljarden steun in het Westen vraagt en anderzijds haar spionagewerk in België gewoon blijkt te hebben voortgezet. Claes heeft er des te meer moeite mee nu hij tegelijkertijd van de Belgische bevolking begrip moet vragen voor omvangrijke binnenlandse bezuinigingsoperaties. “Het is navrant om te zien dat Rusland wel geld heeft om dergelijke activiteiten te financieren.”

Uit de ondervragingen van de veertien arrestanten is inmiddels vast komen te staan dat het nu opgerolde spionagenetwerk al zeer lang functioneert. Het oudste lid was al 25 jaar actief voor de Sovjet-Unie. Tot kennelijke irritatie van de autoriteiten werd duidelijk dat na de val van de Muur in Berlijn het netwerk zijn activiteiten verlegde. Er werden onder meer nieuwe mensen gerecruteerd, hetgeen volgens een van de Franstalige kranten verklaart waarom niet alle arrestanten van zaterdag ook zijn vastgehouden. Het ging hier om een aantal recent aangeworven militairen die nog geen informatie van betekenis zouden hebben doorgegeven of die niet wisten dat zij spraken met KGB-medewerkers.