Twee delegaties van Peru naar beraad van OAS

LIMA, 13 APRIL. Tijdens de vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) over de recente anti-democratische ontwikkelingen in Peru, zullen vandaag in Washington twee Peruaanse delegaties aanwezig zijn.

De ene delegatie vertegenwoordigt president Fujimori, die vorige week zondag alle macht in het land naar zich toetrok. De andere vertegenwoordigt het Congres, dat door Fujimori vorige week werd ontbonden, maar sindsdien in het geheim bijeengekomen is en Fujimori "onbevoegd tot regeren' heeft verklaard. De officiële Peruaanse afvaardiging staat onder leiding van Augusto Blacker Miller, minister van buitenlandse zaken in de zogenoemde overgangsregering. De delegatie van het ontbonden Congres wordt geleid door de komende constitutionele president, Máximo San Roman.

San Roman is de huidige eerste plaatsvervanger van president Alberto Fujimori. San Roman, die voor de coup in het buitenland was, zal bij terugkomst in Lima door het verboden Congres worden ingezworen als de nieuwe president. Tot dat moment neemt de huidige constitutionele president, Carlos Garcá y Garcá, die taak waar. Garcá, vorige week donderdag in het geheim beëdigd, heeft inmiddels asiel gekregen in de Argentijnse ambassade in Lima. Zowel Garcá y Garcá - vertegenwoordiger van de protestants-evangelische groeperingen die Cambio '90 hebben gesteund, als San Roman - een succesvolle ondernemer uit Cuzco - raakten kort na Fujimori's aantreden met hem in conflict.

Intussen zijn de beide voorzitters van het Congres zaterdag ontslagen van het huisarrest dat hen vorige week zondag was opgelegd. Senaatsvoorzitter Felipe Osterling zei na zijn vrijlating, dat geen enkele vorm van dialoog zal worden gevoerd met president Fujimori. Dat maakt een eventuele bemiddelingspoging van de OAS uiterst moeilijk. Als mogelijke bemiddelaar is de naam genoemd van Javier Pérez de Cuéllar, de Peruaanse oud-secretaris-generaal van de VN.

Zaterdag kwam in de Peruaanse hoofdstad een van de Afgevaardigden van Fujimori's Cambio '90-partij, de 59-jarige landbouwdeskundige Roberto Luy Wu, bij een aanslag om het leven. De autoriteiten schrijven de moord op de met president Fujimori bevriende Luy Wu toe aan de terroristische beweging Sendero Luminoso ("Lichtend Pad').

    • Reinoud Roscam Abbing