Spookhuis van het voetbal

De spelers dreigden afgelopen week met een staking omdat ze geen geld ontvangen, routinier Jan Poortvliet besloot wat trainingen over te slaan nadat hij - als laatste - de lease-auto van de club heeft moeten inleveren en de fiscus doet er alles aan beslag te leggen op de betalingen die de KNVB uit het zogenoemde waarborgfonds doet aan de vijf contractspelers.

VCV Zeeland, het spookhuis van het betaalde voetbal waarin zich in twee seizoenen tijd meer gruwelen hebben afgespeeld dan de creatiefste horror-schrijver had kunnen bedenken, maakt de competitie af. Sinds vrijdag kunnen potentiële donateurs bij een notariskantoor (dus vertrouwd) hun geld kwijt, om daarmee de club van een wisse dood te redden. Er moet drie ton op tafel komen voordat "anonieme sponsors' die twee weken geleden uit de hoge hoed, of een fantasierijk brein daaronder, tevoorschijn kwamen. De zoveelste reddingsoperatie. Een paar maanden geleden begeleidde de Provinciale Zeeuwse Courant zo'n initiatief met de opmerking dat het veel weg had van de actie Red de Panda en Red de Walvis. “Met het verschil dat de panda en de walvis nog te redden zijn.” Sinds die kloeke vaststelling heeft zich al weer een vreselijke bestuurscrisis afgespeeld, want als het om machtswisselingen gaat is VCV Zeeland erger dan de ergste bananenrepubliek. Nu speelt de veiligheidcoördinator er de baas en laat hij geluidswagens uitrukken om “het Zeeuwse publiek over de streep te trekken”. Vorige week had de huidige bewindvoerder al acht mensen gevonden die bereid zijn honderd gulden te storten. En dat tikt lekker aan als je het seizoen denkt af te sluiten met en een tekort van vier ton. Dat gat bewijst wat sceptici al bij de geboorte vaststelden: er was geen positieve levensverwachting. Dat enthousiaste bestuurders verblindt door voetballiefde of regionaal chauvisme dat niet wilden inzien is nog tot daaraan toe. Ernstiger is het dat de licentiecommissie van de KNVB niet de moed had door de gaten in de begroting heen de uitzichtsloosheid vast te stellen en een stokje stak voor de zinloze geldverspillende onderneming. Want de voetbalwereld werd er slechts een illusie armer van, overheid en bedrijfsleven hebben - wellicht misleid door het keurmerk dat de KNVB met het verlenen van een licentie aan de profclub heeft verleend - vele tonnen weggesmeten die voor nobeler doelen hadden kunnen worden besteed.

    • Peter de Jonge