Richard Krajicek stijgt naar zestiende plaats op ranglijst

TOKIO, 13 APRIL. Richard Krajicek is door zijn prestatie in het tennistoernooi van Tokio naar de zestiende plaats op de wereldranglijst gestegen. De Hagenaar verloor in Japan de finale van Jim Courier die de koppositie inneemt. Krajicek heeft nog nooit zo hoog gestaan als nu. Hij staat één positie voor Andre Agassi.

Krajicek maakte in het met twee miljoen gulden gedoteerde toernooi van Tokio mee, dat hij twee keer achtereen tegen de beste tennisser van de wereld moest aantreden. Door de nederlaag in de halve finales van zaterdag tegen de 20-jarige Hagenaar verloor de Zweed Stefan Edberg zijn eerste plaats (3-6, 5-7). Diens opvolger Jim Courier (eerder te sterk voor Michael Chang) was een dag later in de finale te sterk voor voor Krajicek, die in twee uur en 42 minuten met 4-6, 4-6, 6-7 ten onder ging.

Op een topdag, zoals in de kwartfinales tegen Wimbledonkampioen Michael Stich en tegen Edberg, zou Krajicek het de Amerikaan aanzienlijk lastiger hebben kunnen maken dan nu voor ruim 8.000 toeschouwers in het Ariake Colloseum het geval was. Courier, die vanaf de negende game in de eerste set, toen de zon doorbrak, zijn vertrouwde witte honkbalpet ophad, gaf dat na afloop ook grif toe. “Als de service van Krajicek loopt is hij heel moeilijk te bespelen. Je kunt dan alleen maar hopen dat je returns goed terechtkomen. Ik concentreerde me erop hem tot volleren en het maken van fouten te dwingen. Dat werkte.”

Krajicek toonde zich na afloop niet erg tevreden met zijn prestatie in de finale. “Courier speelde anders dan ik tevoren had verwacht. Hij sloeg de bal harder en nam 'm sneller. Daardoor leek mijn spel trager dan de dagen ervoor. Tegen Edberg liep alles een stuk beter al moet ik er aan toevoegen dat hij niet in zijn allerbeste vorm was.”

Het was de tweede keer in evenzoveel ontmoetingen dat de Nederlandse kampioen Edberg zijn wil oplegde. Vorig jaar won Krajicek in New Haven met 4-6 6-3 6-3. Een jaar geleden greep Krajicek zijn eerste ATP-titel in Hongkong.

Met het spel van Courier heeft de Nederlander tot nu toe veel meer moeite. In Melbourne kwam het in de halve finales van de open Australische titelstrijd in januari niet tot een confrontatie omdat Krajicek last had gekregen van een schouderblessure. Een maand later bleek Courier in de tweede ronde van Stuttgart te sterk (6-3 3-6 3-6).

Juist nadat de 21-jarige speler uit Dade City, die na Melbourne zijn tweede toernooi dit jaar won, zijn karakteristieke pet had opgezet forceerde hij de beslissende doorbraak van de eerste set in de negende game naar 5-4 en 6-4. In de tweede set werd Krajicek in de zevende game na een dubbele fout gebroken naar 3-4 waarna Courier opnieuw geen fout meer maakte. In de derde set kwam het op de tiebreak aan. Een van zelfvertrouwen overlopende Courier produceerde drie winnende returns en het was daarna niet moeilijk meer de partij naar zich toe te trekken (7-3 in de tiebreak). Het was de zesde toernooizege in zijn loopbaan, die vorig jaar een grote vlucht nam met de winst op Roland Garros.

Gabriela Sabatini heeft Steffi Graf net als vorig jaar in de finale van het tennistoernooi in Amelia Island verslagen. De als tweede geplaatste Argentijnse won in drie sets van de als eerste geplaatste Duitse: 6-2, 1-6, 6-3.

Steffi Graf bleef daarmee sinds de triomf op Wimbledon vorig jaar juni zonder toernooizege. Voor Sabatini was het de vierde overwinning in dit seizoen.

Wegens aanhoudende regenval op zaterdag moesten beide speelsters gisteren zowel de halve finales als de eindstrijd afwerken. Voor Graf was het de eerste keer in haar loopbaan, dat iets dergelijks gebeurde, Sabatini had dat als 14-jarig talent al eens meegemaakt.

De Zuidamerikaanse had het in de halve finales het gemakkelijkst. Ze won met twee keer 6-3 van de Spaanse Conchita Martinez en moest twee uur later aantreden voor de finale. Ook Graf bedwong een speelster uit Spanje. Tegen Arantxa Sanchez Vicario werd het een zwaarbevochten zege met 6-7, 6-4, 6-3.