President Cossiga van Italië dreigt te zullen aftreden

ROME, 13 APRIL. De Italiaanse president Francesco Cossiga heeft in een interview met het dagblad La Stampa met aftreden gedreigd.

Hij zou op deze wijze de partijleiders onder druk willen zetten, die thans onderhandelen over nieuwe samenwerkingsverbanden na de parlementsverkiezingen van een week geleden. De vorming van de 51ste regering van de Italiaanse Republiek sinds 1948 ondervindt moeilijkheden doordat dat de vierpartijencoalitie van premier Giulio Andreotti sinds de verkiezingen geen werkbare meerderheid heeft. Cossiga, die meteen na de verkiezingen had verklaard dat het presidentschap als enige van de instellingen van de republiek was blijven functioneren, zei gisteren: “Door mijn aftreden zou iemand in mijn plaats komen die de leidende rol zou kunnen vervullen die ik niet kan hebben omdat ik binnenkort het einde van mijn mandaat bereik.” De ambtstermijn van Cossiga loopt in juli af. (Reuter)