Pragmatici naar winst in Iraanse verkiezingen

TEHERAN, 13 APRIL. Aanhangers van de pragmatische lijn van president Rafsanjani hebben volgens de eerste uitslagen een grote overwinning behaald in de Iraanse parlementsverkiezingen, die vrijdag zijn gehouden. Het parlement was het laatste bolwerk van de radicale factie. De einduitslag zou naar verwachting later deze week volgen.

De opkomst was echter laag, wat bleek uit het feit dat relatief weinig kandidaten erin slaagden het minimaal vereiste aantal stemmen te behalen. Zij moeten nu aan een tweede stemronde deelnemen. Rafsanjani had zich vrijdag nog over de televisie tot de stemgerechtigden gewend met een pleidooi te gaan stemmen, en de stembureaus waren vier uur langer opengehouden dan voorgenomen om nog kiezers te trekken. Minister van binnenlandse zaken Abdollah Noori schatte vrijdag dat de opkomst ongeveer 60 procent zou blijken te zijn, ongeveer even hoog als bij de vorige parlementsverkiezingen, vier jaar geleden. Volgens de Iraanse verztsbewegig Mujahedeen-Khalq bedroeg de opkomst niet meer dan 15 procent, en was dat het gevolg van haar boycotoproep.

In Teheran, het grootste kiesdistrict met 30 zetels, waren pragmatische kandidaten de grootste stemmentrekkers. De eerste radicale kandidaat kwam pas op de 31ste plaats; de radicale huidige parlementsvoorzitter Mehdi Karrubi op de 36ste. De meeste stemmen in Teheran gingen naar Ali Akbar Hosseini, een mullah die het veel-bekeken televisieprogramma "Islam en het Gezin' leidt en daarin mannen oproept aardig te zijn voor hun vrouwen. In de tweede verkiezingsronde kunnen echter enkele radicale kandidaten alsnog een zetel bemachtigen.

Een onafhankelijke gynaecologe uit Mashad werd de eerste vrouw van buiten Teheran die in het parlement werd gekozen. Ze versloeg onder anderen haar echtgenoot, een lid van de radicale factie, die echter in de tweede ronde een nieuwe kans heeft in het parlement te komen.

De Tehran Times, die doorgaans het regeringsstandpunt verwoordt, noemde het radicale verlies alleen een verrassing voor hen die “geen gevoel hadden voor de tendenzen van het moment, de behoeften van het land en, bovenal, de marsrichting van de wereld”. De autoriteiten hadden zichzelf daarbij overigens geholpen door tientallen radicale kandidaten van deelneming uit te sluiten. (Reuter, AP)