"Ook als Bettine gelijk zou hebben, was de schijn nog tegen ons geweest'; Vriesekoop zorgt ongewild voor drama

STUTTGART, 13 APRIL. Een van Bettine Vriesekoops diepste wensen is een optreden in een speelfilm. “Het liefst vervul ik natuurlijk een hoofdrol, maar met een bijrol zou ik ook al tevreden zijn.” Ervaring met het drama heeft ze in ieder geval meer dan genoeg. Al vijftien jaar lang wordt ze internationaal bewonderd èn verguisd. Op de derde dag van het Europees kampioenschap kon weer een nieuw "Vriesekoop-hoofdstuk' worden geschreven.

In de voorlaatste groepswedstrijd tegen Duitsland scoorde de 30-jarige Amsterdamse het beslissende punt, dat de Nederlandse ploeg doortocht verleende naar de halve finales. Althans, volgens de scheidsrechters en ook volgens Vriesekoop zelf, die de felicitaties van tegenstandster Nemes al in ontvangst wilde nemen. De Duitse coach Schimmelpfennig sprong echter witheet van woede het centre-court in en claimde - geheel in de stijl van Vriesekoops ex-coach Gerard Bakker - op opgewonden wijze het punt.

Zijn collega Jan Vlieg ging te rade bij de andere leden van de Nederlandse ploeg en de algemene mening was, dat Nemes' laatste smash inderdaad de tafelrand had getoucheerd. Het gevolg was, dat het punt moest worden overgespeeld. Vriesekoop kreeg nog wel drie match-points, maar uiteindelijk was het Nemes, die met een 26-24 winst de 2-2 liet aantekenen. In de laatste partij verzuimde Mirjam vervolgens om tegen Nicole Struse de strijd te beslissen.

Zowel Schimmelpfennig als Nemes beschuldigden Vriesekoop van onsportief gedrag door niet op eigen initiatief het punt terug te geven. “Maar ach,”, verzuchtte Nemes, “ik heb dit soort situaties met Bettine in het verleden al zo vaak meegemaakt.” De Nederlandse kampioene was zich echter van geen kwaad bewust. Ze zei volkomen te goeder trouw te hebben gehandeld. “Ik meen echt nog steeds dat de bal niet de rand maar de zijkant van de tafel heeft geraakt. Als televisiebeelden anders uitwijzen, dan leg ik me daar natuurlijk bij neer. Maar het is geen moment bij me opgekomen om op een oneerlijke manier aan de winst te komen.”

Vlieg had nog een argument om de zaak op deze manier op te lossen: “Ik wilde niet dat de Nederlandse tafeltennisploeg nog jarenlang nagedragen zou krijgen, dat we hier ten onrechte een medaille zouden hebben verdiend. Ook als Bettine gelijk zou hebben, dan nog was de schijn volkomen tegen ons geweest. Waarmee ik overigens niet wil beweren dat Bettine oneerlijk gereageerd heeft.”

Achteraf bleek dat de gevolgen van de nederlaag tegen Duitsland zonder ernstige gevolgen waren gebleven. De 3-1 overwinning tegen titelverdediger Hongarije betekende voor de vierde keer kwalificatie voor de halve finales. Twee Russische verdedigsters, Timina en Palina, zijn vandaag de tegenstandsters van de Nederlandse ploeg.

Bettine Vriesekoop is tot nog toe de absolute ster van het Europees kampioenschap. Met een score van acht overwinningen tegenover slechts één nederlaag was ze in haar groep veruit de beste. Na drie eerdere bronzen plakken azen Vriesekoop en Hooman nu op een gouden medaille. Maar de kansen daarop lijken uitermate gering. Defensie-specialistes hebben nooit tot de favoriete tegenstandsters behoord van het Nederlandse duo. Daarnaast zoekt Mirjam Hooman wanhopig naar haar topvorm. Ze bleek de afgelopen dagen duidelijk de zwakke schakel. Zaterdagmiddag nog liet coach Vlieg open of hij tegen Duitsland Hooman dan wel Gerdie Keen zou opstellen. Maar ondanks zijn opmerking dat Keen “in een bloedvorm” stak, viel zijn keuze toch op de Top 12-winnares van 1991. Achteraf bleek, dat hij verkeerd gegokt had, want Hooman liet het twee partijen afweten. Tegen de tweede Duitse speelster, Nicole Struse, maakte ze in de derde game niet minder dan veertien vermijdbare fouten.

De vormcrisis van de Leiderdorpse speelster, die in het verleden het Nederlandse team zo vaak gered heeft, is waarschijnlijk vooral te wijten aan de rugblessure waarmee ze tijdens het trainingskamp te kampen had. Hooman die zelden excuses aanvoert voor matig presteren, gaf wel toe dat haar voorbereiding ernstig verstoord was geweest.

De mannenploeg onder leiding van de Chinees Li haalde de doelstelling: een plaats bij de beste acht. Na twee nuttige overwinningen op Hongarije (4-3) en Denemarken (4-1) volgde logisch verlies tegen wereldkampioen Zweden (0-4) en Engeland (0-4). In beide duels maakten vooral Haldan en Heister een matte indruk. Alleen Keen scoorde voldoende.

    • Ted van der Meer