NMB Postbank helpt Russen bij betaalsysteem

BOEDAPEST, 13 APRIL. NMB Postbank gaat Rusland adviseren bij de ontwikkeling van een postbanksysteem. Het is de bedoeling dat het bestaande netwerk van zestigduizend postkantoren in Rusland in de toekomst wordt omgevormd tot een systeem van spaarbanken en postgiro.

Dit zou het eerste nationaal functionerende betalingssysteem in Rusland moeten worden. De advisering wordt gefinancierd door het EG-programma voor Oost-Europa, Phare.

Volgens Martin Bush, manager van de adviesdienst van NMB Postbank, FACS, biedt het contract met de Russische regering toegang tot de financiële dienstverlening die zich met de hervormingen in Rusland zal ontwikkelen. “We lopen vooraan met technische advisering en daarmee proberen we ons een positie te verwerven op de toekomstige Russische markt”, aldus Bush.

Twee weken geleden is NMB Postbank met steun van de Ontwikkelingsbank voor Oost-Europa (EBRD) begonnen een elektronisch databestand op te zetten van tienduizend kleine en middelgrote ondernemingen in Sint Petersburg, het voormalige Leningrad. De gemeente hoopt dat de toegankelijkheid van deze gegevens zal helpen bij de privatisering van kleine bedrijven.

Privatisering van kleine en middelgrote ondernemingen is de eerste stap naar een markteconomie in Rusland. De eerste ervaring hiermee is inmiddels opgedaan door de Wereldbank in Nizhni Novogrod, een stad van anderhalf miljoen inwoners 300 kilometer ten oosten van Moskou, waar sinds het begin van dit jaar tweeduizend kleine bedrijfjes en winkels zijn geprivatiseerd.

Op een presentatie van NMB Postbank in Boedapest zei Frans van Loon, directeur internationale betrekkingen, vanmorgen dat een functionerende financiële sector een doorslaggevende rol speelt in het hervormingsproces in Oost-Europa. Hij bevestigde dat op het ogenblik meer geld beschikbaar is voor bedrijfsinvesteringen dan Oost-Europa kan absorberen. “Geld is niet het probleem, de mogelijkheid om projecten te beoordelen op hun levensvatbaarheid, loopt ver achter bij de beschikbaarheid van geld. Het gebrek aan kredietwaardige partners is nu het grote knelpunt”, aldus Van Loon.

    • Roel Janssen