Negende arrestatie in zaak welzijnsfraude

DEN HAAG, 13 APRIL. De Haagse recherche heeft vanochtend een negende verdachte gearresteerd in het onderzoek naar een omvangrijke subsidiefraude bij de Stichting Haags Sociaal-cultureel werk (SHS). Het betreft de 44-jarige sociaal-cultureel werker en voormalig beroepsmilitair W.W. uit Den Haag. De recherche verdenkt hem van heling, valsheid in geschrifte en verduistering.

W. was jarenlang in dienst van de SHS en geldt als een goede persoonlijke relatie van de hoofdverdachte in deze zaak, voormalig SHS-directeur drs J.J.H. R. Hij werd begin dit jaar een kleine maand vastgehouden op verdenking van een fraude met subsidies van minstens 350.000 gulden. Dat geld zou hij onder meer hebben besteed aan de financiering van buitenlandse privé-reizen van. De recent ontslagen ex-directeur en de vandaag aangehouden W. reisden vaak samen.

W. is een bekende figuur in het Haagse welzijnswereldje. Hij profileerde zich als een manifest tegenstander van, wat hij noemde, “de geitewollen sokken-cultuur” in het welzijnswerk. Hij verplaatste zich lange tijd in een BMW met autotelefoon, en werd door R. regelmatig aangeprezen als een van de beste welzijnswerkers van de stad. Hij werd eerder beschuldigd van het plegen van fysieke bedreigingen van collega-welzijnswerkers.

W. werkte de laatste maanden in het Scheveningse jongerencentrum "De Oblok'. Daarnaast was hij geruime tijd coördinator van het sociaal-cultureel werk in Scheveningen, dat geldt als een van de moeilijkste werkterreinen in het Haagse welzijnswerk. W. is onder de doelgroep een van de meer populaire welzijnswerkers.

In januari werden naast ex-directeur R. nog vijf verdachten in het SHS-onderzoek aangehouden. Zij allen werden na een verhoor van een of twee dagen weer vrijgelaten. Recent volgden twee nieuwe arrestaties. Het is onbekend of nog nieuwe arrestaties zullen volgen.