Nederlands ijshockeyteam te zwak voor de top maar beste van de rest

KLAGENFURT, 13 APRIL. Het Nederlands team is bij het wereldkampioenschap ijshockey in de B-groep als tweede geëindigd. In Klagenfurt werd Japan gistermiddag met 10-3 (5-1, 3-1, 2-1) verslagen. Nederland herstelde zich daarmee van de 8-3 nederlaag van zaterdag tegen toernooiwinnaar Oostenrijk.

De tweede plaats bleek uiteindelijk het hoogst haalbare voor het Nederlands ijshockeyteam bij het wereldkampioenschap voor B-landen. Oranje was te zwak voor de top, zo werd zaterdag duidelijk tegen het oppermachtige Oostenrijk: 3-8. Oranje was echter ook de beste van de rest, zo bleek amper achttien uur later bij het duel met Japan dat met 10-3 werd gewonnen.

Bondscoach Larry van Wieren weet zijn plaats, kent de plus- en minpunten van de huidige selectie en kon het toernooi derhalve op de juiste merites beoordelen. “Ik ben tevreden”, aldus de Eindhovenaar die niettemin nog twijfelt over zijn toekomst. Wil hij verder in het ijshockey of valt de keus op een carriere elders? Van Wieren volgde aan de universiteit in Groningen een cursus sportmanagement en heeft diverse contacten, onder meer in Noord-Amerika. “Ik wil daar nu nog niet duidelijk over zijn”, zo houdt Van Wieren een slag om de arm.

De personele bezetting van het Nederlands team baart Van Wieren minder zorgen. De zilveren-medaillewinnaar van Klagenfurt, april 1992, bestaat uit een goed uitgebalanceerde groep. Daarvan beschouwen waarschijnlijk slechts twee spelers hun interlandloopbaan als beëindigd: Tony Collard en Nico van Galen Last. De manier waarop de twee afscheid namen liep nogal uiteen. Collard werd topscorer van het toernooi met twaalf doelpunten en acht assists. Van Galen Last had minder reden tot vrolijk zijn. Hij kreeg zaterdag in het duel met Oostenrijk een puck vol in het gezicht waarbij een tand brak. Met een gezwollen mond, niet in staat om te eten, speelde hij gisteren toch mee tegen Japan.

De revelatie van het toernooi was echter Theo Kruger. De WK-debutant uit Doornenburg scoorde niet alleen vijf keer, hij was ook medeverantwoordelijk voor de productiviteit van Collard.

“Ik heb Tony gevraagd wie hij naast zich in de aanval wilde hebben. Tony had een voorkeur voor Theo en die kans heeft-ie met beide handen aangegrepen. Kruger gebruikt z'n body goed, is doelgericht, heeft een prima instelling. Een echte teamspeler”, aldus Van Wieren die ook Henri Stoer en Marcel Houben bij naam noemde in positieve bewoordingen.

Met captain Ron Berteling en speerpunt Collard toonde ook verdediger Antoine Geesink leidinggevende kwaliteiten. “Ik hoop dat Ron nog een paar jaar wil doorgaan. Hij is van onschatbare waarde. Heeft de beste conditie, al is zijn speelstijl niet zo slopend. Berteling is ieders vriend, op en buiten het ijs. Zaterdag kwam scheidsrechter Bannerman na afloop nog naar me toe. Hij noemde Ron de ideale gentleman-captain. Een voorbeeld hoe het hoort.”