Maij-Weggen wil geen hogere tarieven voor drukke spitstreinen

DEN HAAG, 13 APRIL. Minister Maij-Weggen (verkeer) wil niet dat de Nederlandse Spoorwegen de treinkaartjes in de spits verder extra verhogen. Zij heeft gisteren laten weten dat ze deze plannen van de NS niet zal goedkeuren.

Blijkens een verklaring van haar ministerie hebben de NS het tarievenplan drie maanden geleden al aan Maij-Weggen voorgelegd. De minister heeft de spoorwegen toen ernstig ontraden op dit pad door te gaan. Maij-Weggen is verbaasd dat de NS de plannen toch naar buiten hebben gebracht. Dat gebeurde afgelopen vrijdag door middel van een artikel in het NS-blad Koppeling. Bij die gelegenheid liet een woordvoerder van het ministerie van verkeer en waterstaat overigens nog weten dat het departement de plannen niet kende.

Het voornemen van de NS houdt in dat treinkaartjes in drukke treinen duurder worden. Nu al geldt dat door onder meer kortingskaarten het tarief in de ochtendspits hoger is dan daarbuiten. Met de gedifferentieerde tarieven trachten de NS te bereiken dat reizigers zo veel mogelijk buiten de spits reizen. Dat systeem wilden de spoorwegen met ingang van 1994 verfijnen, omdat ook de middagspits steeds drukker is geworden. Anderzijds zou de toeslag op de tarieven niet meer hoeven te gelden in halfvolle treinen in bijvoorbeeld het Zuiden, ook als ze in de spits rijden. Het nieuwe systeem zou de trein vooral in de Randstad duurder maken.

Maij-Weggen heeft gisteren nog eens laten weten tegen de bestaande tariefdifferentiatie bij de NS geen bezwaar te hebben. Die is vorig jaar door haar, na overleg met de Tweede Kamer, goedgekeurd. Wel heeft ze ook bij die gelegenheid moeten ingrijpen, aldus haar ministerie, omdat de NS toen een stijging tot tien procent wilde doorvoeren. De gemiddelde prijsstijging werd toen tot zes procent beperkt.

De tarieven gingen bij die gelegenheid van 9 tot 12 procent omhoog, met een enkele uitschieter tot 19 procent, voor kaarten en abonnementen die veelal ook in de spitsuren worden gebruikt. Andere tarieven gingen daarentegen met 4,5 procent omhoog. Het aantal reizigers in de ochtendspits is vorig jaar met 10,6 procent gestegen en in de middagspits met 12,5 procent.