Licht herstel van de Duitse economie in '92

BONN, 13 APRIL. De Duitse economie zal zich dit jaar licht herstellen van het zwakke afgelopen jaar. Dat blijkt uit uitspraken van de Bundesbank-top en het periodieke rapport over de Duitse economie van vijf wetenschappelijke instituten voor economisch onderzoek, de zogenoemde "vijf wijzen'.

Volgens Hans Tietmeyer, vice-president van de Duitse centrale bank, zal de Duitse economie al in het eerste kwartaal uit de recessie tevoorschijn komen. “ Het is waarschijnlijk dat de economie in het eerste kwartaal is gegroeid”, aldus Tietmeyer gisteren. In de laatste twee kwartalen van vorig jaar kromp de Duitse economie. Tietmeyer deed zijn uitspraken op basis van cijfers over de eerste twee manden van dit jaar.

Voor het gehele jaar voorziet Tietmeyer een economische groei van 2 procent. Hij is daarmee optimistischer dan de wetenschappers, die de groei van de totale Duitse economie op 1,5 procent ramen. Vorig jaar groeide de economie slechts met 0,2 procent.

In het westen van Duitsland zal de economische groei dit jaar nog maar één procent bedragen, na 3,1 procent in 1991, aldus de wetenschappers in hun rapport. Voor het oosten van Duitsland houden de vijf instituten het op een economische groei van 10,5 procent. In 1991 slonk de economie in de voormalige DDR nog met 30,3 procent.

De prijzen zullen dit jaar in het westen van het land stijgen met 3,75 procent en in het oosten met twaalf procent. Vorig jaar stegen de prijzen met respectievelijk 3,5 en 13,6 procent. Het aantal werklozen stijgt in het westen van 1,69 miljoen tot 1,78 miljoen en in het oosten van 913.000 tot 1,35 miljoen.

De vijf instituten schetsen geen helder beeld van het verdere verloop van de conjunctuur in het westen van Duitsland. De jongste gegevens maken niet duidelijk of de groeivertraging van de economie zich voortzet of dat het dieptepunt is bereikt. In de ex-DDR is er met de omvorming van de economie weliswaar vooruitgang geboekt, maar regionaal en per sector zijn er nog vele problemen.

Een opleving van de economie kan worden bereikt als het rentepeil in Duitsland aanzienlijk lager wordt, zo schrijven de instituten verder. Voor beide delen van het land speelt het loonbeleid een sleutelrol. Gematige looneisen bieden uitzicht op een niet al te hoge inflatie en daardoor kan de “conjuncturele flauwte” snel worden overwonnen, aldus de wetenschappers. (AP, DPA).