Geld helpt handbal in Roermond

In de jaren zeventig vierden de handbalsters van Swift Roermond in Nederland triomfen en ook internationaal timmerden ze aan de weg: In 1976 stonden de Limburgsen in de finale van het toernooi om de Europa Cup I, die ze verloren van Radniski Belgrado.

De afgelopen jaren beleefde Swift goede en slechte tijden. Het team was als een jojo, verhuisde meer dan eens van de eredivisie naar de eerste divisie en omgekeerd. Deze competitie klom de ploeg naar de hoogste afdeling, eindigde als eerste waardoor ze als favoriet aan de play-offs begint, en ze haalde zaterdag de beker binnen via een monsterzege op V & L: 20-10. “De gestelde doelen zijn al meer dan gehaald”, zegt trainer Gabrie Rietbroek.

Waaraan is de recente opleving van Swift te danken?

Voor een belangrijk deel aan het geld. Dat komt van de Stichting Sportsponsoring Roermond. Die instelling vond dat de stad op sportgebied eindelijk weer eens haar gezicht moest laten zien. De stichting koos de vrouwen van Swift uit, ze had haar oog ook een hockeyteam en een badmintonploeg laten vallen, maar die stonden wat lager in aanzien.

Swift kon met veel geld de transfermarkt op?

Dank zij de stichting kon de sterke Hongaarse Kataline Szilagyi worden gecontracteerd, alsmede de internationals Lonneke Cornelisz, Laura Robben en Natasja Kivit. Het is niet zo dat die meiden duurbetaalde profs zijn. Zij krijgen een vergoeding, een baan, huisvesting etcetera. Volgend seizoen wordt Swift nog sterker: Monique Geysman komt van Quintus en we krijgen de beschikking over Diana Mouton, die als prof in Norrköping speelde.

Kan Swift dan internationaal meedoen?

Dat zal niet meevallen. De top in Europa is geweldig sterk. En het handbalniveau in Nederland is niet bijster hoog. Swift wil het nationale peil verhogen. Ik weet dat dat op verzet stuit. Er zijn mensen die vinden dat onze club door vedetten te kopen de competitie kapot maakt. Gelukkig staat een deel van de handbalwereld ook achter ons. Die groep beseft dat onze aanpak de enige juiste is.

    • Guido de Vries