Geen paniek op Aziatische beurzen

Op de Aziatische aandelenbeurzen heerst een nerveuze stemming nu de koersen op de beurs van Tokio instorten. Maar de schade op de Aziatische beurzen valt voorlopig mee, doordat binnenlandse factoren soms zwaarder meewegen bij de de toekomstige trends.

“Tokio heeft inderdaad een effect op onze stemming, maar er is absoluut geen sprake van een rampenscenario”, zegt P. Nicholson, adviseur voor Nieuwzeelandse institutionele beleggers.

Afgezien van een licht herstel vrijdag daalde het Nikkei-225-koersgemiddelde tot vorige week donderdag bijna 11 procent, het laagste niveau in ruim vijf jaar. De Japanse koersen daalden vanmorgen een verdere 3,4 procent.

De koersval in Tokio eiste zijn tol van andere beurzen. De Australische beursindex daalde donderdag tot het laagste niveau in zeven maanden. Een verdere daling van de koersen in Tokio zullen hun effect ongetwijfeld niet missen op de beurs van Sydney. Pas als de Japanse koersen zich twee tot drie dagen zullen stabiliseren zal de rust in Sydney terugkeren, zo luidt de verwachting. Het All Ordinaries gemiddelde daalde vandaag 12 punten tot 1.570,1. Het wel en wee van de beurs van Tokio speelt op het moment een overheersende rol op de beurs van Sydney, was het commentaar van handelaren.

In Singapore kijken marktpartijen eveneens gespannen naar Tokio. Hun grootste vrees is dat Japanse beleggers hun bezittingen in Singapore en Maleisië zullen verkopen om hun verliezen in eigen land af te dekken.

De beurs van Hongkong is tot dusver relatief het minst aangedaan door de ontwikkelingen in Tokio. Het onderliggende sentiment in Hongkong blijft sterk, als gevolg van de hoopvolle signalen dat de hervormingen en stabiliteit in China duurzaam blijken te zijn. Bovendien profiteert Hongkong van een omvangrijk bouwproject voor een nieuw vliegveld en hebben een groot aantal bedrijven uit de regio goede resultaten laten zien. Hongkong heeft betrekkelijk weinig last van de koersval in Tokio doordat Japanse beleggers relatief weinig binnenlandse aandelen bezitten. Vandaag sloot de Hang Seng index onder invloed van het opnieuw fors lagere Tokio slechts 32 punten lager op 4.889,14.

In Thailand bleef het "Tokio-effect' ook zeer beperkt. De benoeming van generaal S. Kraprayoon tot minister-president was belangrijker nieuws.

De nieuwe regeringsleider zal op korte termijn de langverwachte rust brengen op het binnenlandse politieke front, zo is de verwachting.

De beurs van Seoel kijkt slechts met academische interesse naar de gebeurtenissen van Tokio. De Zuidkoreaanse beurs is vrijwel immuun voor internationale trends, hoewel sedert januari de deur voor buitenlandse investeringen op een kier werd gezet.

In Wellington overheerst de mening dat de Nieuwzeelandse beurs, die ondergewaardeerd is, niet zal instorten als de koersen in Tokio verder dalen. Bovendien zijn Japanse beleggers geen belangrijke marktpartij in Wellington. Wel is de economie van Nieuw-Zeeland gevoelig voor de gebeurtenissen in Tokio, doordat een groot deel van de export naar Japan gaat. De Nieuwzeelandse economie, net bezig aan een fragiel herstel, is op het moment gevoelig voor elke belangrijke gebeurtenis die de groei van de export afremt of een verdere rentedaling vertraagt. (Reuter)

    • Linda Sieg