Figurant Heerenveen helpt niet mee aan feest Cambuur

LEEUWARDEN, 13 APRIL. Cambuur Leeuwarden, van 19 juni 1964, wacht al bijna achtentwintig jaar op promotie naar 's lands hoogste voetbalklasse. Zaterdagavond waren alle ingrediënten aanwezig om het tot frustratie uitgegroeide ideaal te verwezenlijken. Maar een uitpuilend stadion, zangeres Anneke Douma en een inspirerende tegenstander als streekgenoot Heerenveen waren niet voldoende voor een kampioensfeest. De Friese derby bleek slechts een voetbalavond van opgeklopte verwachtingen met een ontnuchterende 0-0 als eindresultaat.

Niemand verwachtte in Leeuwarden, misschien wel tegen beter in, dat het zaterdagavond mis kon gaan. Het scenario was volgens trainer Rob Baan perfect, jammer alleen dat figurant Heerenveen zijn rol zo serieus nam. Daardoor kon Cambuur niet profiteren van de halve misstap die RBC in Roosendaal tegen FC Zwolle maakte. Tot vlak voor tijd was iedereen er van overtuigd geweest dat ondanks de teleurstellende wedstrijd alsnog het feest kon losbarsten. FC Zwolle stond met 1-0 voor. Maar nog geen kwartier nadat de supporters het “Zwolle bedankt” hadden ingezet, werden zij door de stadionspeaker uit hun droom gehaald. RBC-FC Zwolle was geëindigd in 1-1.

De grote stroom van compleet over hun toeren geraakte Cambuur-aanhangers die vervolgens diagonaal over het veld richting het vak van Heerenveen-fans raasden en daar in de hekken als dolgedraaide apen hun frustratie afreageerden, maakte duidelijk dat nog een jaar eerste divisie niet zal worden getolereerd. Al tijdens de wedstrijd waren enkele in zwijm gevallen tienermeisjes afgevoerd en later moest er zelfs medische hulp aan te pas komen om een al wat oudere Cambuur-supporter op te lappen. “Nog een groot geluk dat we zeker weten dat we kampioen worden”, reageerde Rob Baan.

De naar FC Twente vertrekkende trainer baseert zich op de wetenschap dat zijn team weliswaar geen spectaculaire spelers herbergt, maar in vergelijking met andere eerste-divisieclubs vrij regelmatig presteert. In het verleden was dat wel anders. De zucht naar de eredivisie was vaak zo groot dat er niet op een cent meer of minder werd gekeken. Zoals in het seizoen '83-'84, toen men dacht de promotie te hebben afgekocht met het binnenhalen van voetballers als Len Cantello, Andy King, Remco Boere en Carlo de Leeuw. “It jild moat net op è bank stean. As der jild is, moatte jo dêr spilers foar keapje”, luidde toen het parool.

Maar het bleef bij de eerste divisie, alle investeringen ten spijt. Met wat bescheidener materiaal kwam Fritz Korbach in het seizoen '86-'87 echter nog het verst maar in de nacompetitie beroofde DS'79 de Friese club van haar illusies.

Als het meezit, wordt Cambuur morgen zonder zelf te spelen alsnog kampioen. RBC moet dan in Veendam minimaal een punt verspelen. Uit voorzorg had men bij Cambuur al voor de confrontatie met Heerenveen een bus naar Veendam geregeld. Baan beloofde Theo Verlangen, trainer van Veendam en fanatiek visser, een mooie hengel als Cambuur met behulp van de Groningse club promoveert. Baan: “Al blijft het jammer dat we het vanavond zelf hebben laten liggen. De supporters die voor zo'n geweldige ambiance hebben gezorgd, verdienden een feestje.”

Maar daar kon de derby niet voor zorgen. Niet de 14.000 toeschouwers, die bomen, hekken, bierkratjes en andermans schouders benutten voor een beter uitzicht. Niet Anneke Douma, de Tante Leen van Friesland die, staande op het dak van een bouwkeet, voor de wedstrijd nog zo overtuigend het Fries volkslied ten gehore had gebracht. En helemaal niet Maarten de Jong, die als speler van Heerenveen zijn zestiende derby tegen Cambuur speelde. Elke wedstrijd tegen de club uit Leeuwarden beleeft De Jong als een interland. Toen de spelersbus van Heerenveen 's middags het parkeerterein van Cambuur opdraaide, kreeg hij zelfs het gevoel dat er een Cupfinal moest worden gespeeld.

Twee jaar geleden verkeerde De Jong eveneens in een roes toen Heerenveen als eerste Friese club naar de eredivisie promoveerde. Het jaar daarop volgde al de ontnuchtering. Weer terug in de eerste divisie beseft De Jong dat promotie alleen geen successen in de eredivisie garandeert: “Je moet doelgericht enkele versterkingen aantrekken. Ook Cambuur kan met het huidige elftal absoluut niet mee in de eredivisie.” Daar leken de meeste Cambuur-supporters al van doordrongen. Zij verdronken tot ver na de wedstrijd hun verdriet en bouwden toch nog een feestje bij de troostende woorden van de stug volhoudende Anneke Douma, die de Friese ambities op geheel eigen wijze relativeerde: “We hewwe een woanship. Et leit anne singel. We hewwe un arkje. Et is oans ideaal.”

    • Leon van Eijndhoven