Evacuaties na eruptie in Nicaragua

MANAGUA, 13 APRIL. Door de uitbarsting van de vulkaan Cerro Negro in Nicaragua, 115 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Managua, zijn drie mensen om het leven gekomen en 45 gewond geraakt.

Dat is gisteren in Managua meegedeeld. Ruim 25.000 mensen - volgens andere bronnen 50.000 - moesten worden geëvacueerd. Volgens het Nicaraguaanse geologisch instituut Ineter heeft de vulkaan tot nu toe 1,4 miljard ton gloeiend materiaal de lucht in geslingerd. Vlammen zouden een hoogte van honderden meters bereiken; de kolom van as en rook boven de vulkaan heeft een hoogte van zo'n dertien kilometer bereikt en regent uit over een gebied met een lengte van 250 kilometer. Dorpen en steden, waaronder Nicaragua's tweede stad León (ten minste 100.000 inwoners) zijn hierdoor met een centimeters dikke laag as en stof bedekt.

Honderden mensen moesten in León in het ziekenhuis worden opgenomen met diarree, astma of bindvliesontsteking, symptomen die worden veroorzaakt door zeer hoge concentraties zwaveldioxide (SO2) in de lucht.

De Nicaraguaanse regering heeft het buitenland gevraagd om kleren, medische en voedselhulp, alsmede technische steun bij het opruimen en tenten voor de daklozen.

Wanneer de eruptie nog enkele dagen aanhoudt, wordt de volledige katoen- en koffie-oogst in de districten Esteli en Jinotega volgens regeringswoordvoerders vernietigd. Koffie is een van Nicaragua's belangrijkste exportprodukten.

In León overleed zaterdag een 17-jarige jongen, nadat hij van het dak van een huis was gevallen. Hij wilde de as en het zand van het dak verwijderen omdat een aantal andere daken al door het gewicht van as en zand waren ingestort. De twee andere slachtoffers vielen toen zij met hun auto tegen een as- en zandheuvel inreden die door de wind was opgehoopt. (AFP, UPI)