Emigratieverdrag met Nieuw-Zeeland loopt af

WELLINGTON, 13 APRIL. Het emigratieverdrag tussen Nederland en Nieuw-Zeeland zal aan het eind van dit jaar worden opgezegd. Dat is een direct gevolg van de Nederlandse beslissing om overheidssteun aan emigranten te beëindigen. De Nederlandse immigratiekantoren in Auckland, Wellington en Christchurch worden gesloten.

Volgens het meer dan veertig jaar oude verdrag mochten jaarlijks duizend Nederlanders naar Nieuw-Zeeland emigreren. Meer dan dertigduizend Nederlanders hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Deze emigranten vielen niet onder het zogenoemde puntensysteem, dat in Nieuw-Zeeland voor alle landen behalve Nederland en Westelijk Samoa geldt. Begeleiding van immigranten door de Nederlandse overheid was een voorwaarde voor die bevoorrechte positie.

Migratie-attaché W. van Ree van de Nederlandse ambassade verwacht dat het voor Nederlanders onder het puntensysteem veel moeilijker zal worden om naar Nieuw-Zeeland te emigreren: “Nadat een soortgelijk verdrag met Australië werd opgezegd, is het aantal Nederlandse emigranten tot vijftien procent van de eerdere aantallen gedaald. Het is nu of nooit voor Nederlandse emigranten.”

Wegens de slechte toestand van de Nieuw-Zeelandse economie haalde Nederland de laatste jaren het emigratiequotum van duizend niet meer. Vorig jaar emigreerden slechts 350 Nederlanders naar Nieuw-Zeeland. De belangstelling is weer opgeleefd door de viering van het Abel Tasman-jaar, waarin de ontdekkingsreis van de Groningse zeevaarder in 1642 wordt herdacht, en door het staatsbezoek van koning Beatrix.