Effectenbeurs zoekt weg omhoog moeizaam weer op

AMSTERDAM, 13 APRIL. De Amsterdamse effectenbeurs kwam vanmorgen moeizaam op gang, ondans de hogere dollar en een opperbeste stemming op de Londense beurs.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs stegen vanmorgen per saldo. Beleggers bleven onbewogen onder de berichten over de ongewoon krachtige aardbeving vannacht in Europa. Het bericht dat de Russische regering was afgetreden zorgde korte tijd voor een kleine inzinking. Aan het einde van de ochtend herstelden de koersen zich weer.

Dat de stemmingsindex tegen het midaguur toch met een winst van 0,1 punt op 124,8 kwam te staan was vooral te danken aan de belangstelling voor fondsen die al langere tijd in het buitenland goed staan aangeschreven, namelijk Unilever, Pakhoed en Elsevier. De obligatiemarkt kon het koerspeil net niet vasthouden.

Een hogere dollar, een goede stemming in Londen en professionele vraag - vooral vanuit de optiebeurs - zorgden voor hogere koersen. De koersmutaties waren niet dramatisch en de omzetten waren eveneens niet ongewoon groot.

De koers van de Amerikaanse dollar steeg op de Europese wisselmarkten nadat vrijdag in de Verenigde Staten de stijging van de consumenten-prijsindex een aanwijzing was voor toenemende inflatie. Daardoor is de ruimte voor een renteverlaging in de VS weer beperkt geworden.

Op de wisselmarkt In Amsterdam noteerde de dollar rond 10.00 uur 1,8480 gulden tegen 1,8315 gulden bij het slot op vrijdag.

Koninklijke Olie liep voorop bij de koersstijging, waardoor de EOE-index flink omhoog ging. De graadmeter, die vrijdag sloot op 304,85, was omstreeks het middaguur 0,43 hoger. Ook Unilever boekte winst.

De koers van uitgever Elsevier steeg vanmorgen. Ook Wolters Kluwer steeg, maar VNU moest terrein prijsgeven. VNU maakte vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers bekend dat het boekjaar 1992 tot nu toe nog geen beter resultaat dan in 1991 heeft laten zien.

De koers van Heineken steeg, maar Grolsch moest licht terrein prijsgegeven, ondanks een bericht dat de Nederlandse brouwer goed kaarten heeft bij de privatisering van een brouwerij in Tsjechoslowakije.

LONDEN Ook de Londense effectenbeurs, waar vrijdag het aanblijven van de conservatieven als regeringsploeg al tot een stijging van het FTSE-gemiddelde met 136,2 punten leidde, ging vandaag met frisse moed van start. Kort na de opening noteerde de FTS-index al een stijging van 15 punten, die snel doorgroeide tot een winst van 30 punten.

FRANKFURT In Frankfurt was sprake van een dunne, richtingloze markt. De enige belangstelling van betekenis ging uit naar Daimler-Benz. Het Dax-30-gemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.736.07, was omstreeks het middaguur ruim 1,6 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio daalden vanmorgen weer fors. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 614,01 punten lager op 17.236,65, een daling van 3,44 procent. Index-gerelateerde verkopen drukten de aandelekoersen naar beneden. Veel beleggers hielden zich afzijdig, teleurgesteld doordat de Japanse beurs nog geen dieptepunt heeft bereikt. De omzetten waren met 280 miljoen stuks niet ongewoon groot.

De partijen op de Japanse aandelenmarkt hebben geen enkel vertrouwen dat het dieptepunt is bereikt, zo menen analisten. De grote institutionele beleggers laten zich nog steeds niet aan de koopkant zien.