Dick van Dijk ergert zich aan missers van Ajax

AMSTERDAM, 13 APRIL. Dick van Dijk keek gisteren zijn ogen uit bij Ajax-FC Den Haag. De in Zuid-Frankrijk woonachtige ex-spits, die zich in 1971 onsterfelijk maakte door in de Europa-Cupfinale tegen Panathinaikos een voorzet van Piet Keizer snoeihard in te koppen, is voor zaken even in Nederland en probeerde het nuttige met het aangename te verenigen door een bezoek te brengen aan De Meer. Het werd geen genoeglijk weerzien. Van Dijk had, zoals hij zei, “likkebaardend” zitten kijken naar het aantal scoringsmogelijkheden dat Ajax kreeg, maar ergerde zich aan een stortvloed van missers.

Ook trainer Louis van Gaal constateerde achteraf aan de hand van een zelf bijgehouden lijstje dat zijn spelers zeventien keer alleen voor Den Haag-doelman Stam waren verschenen. Resultaat: een magere 3-2-overwinning. “We hadden met 10-0 moeten winnen”, meende Van Gaal dan ook. Dick van Dijk was even verbijsterd over het uitblijven van een monsterscore.

“Ik zou in deze wedstrijd zeker vier keer hebben gescoord”, analyseerde de ex-speler die tevens voor FC Twente uitkwam en na zijn loopbaan in de makelaardij ging. “Het is toch een droom van elke spits om zoveel opgelegde kansen te krijgen? Het huidige Ajax speelt mooi en goed. Het positiespel, het inschuiven, de techniek, het ziet er allemaal heel verzorgd uit. Maar er ontbreekt een speler met Torinstinct, een killer. Zelfs Dennis Bergkamp is geen echte scorende spits. Hij profiteert van het collectief. Ik was niet zo'n goed voetballende spits. Toch maakte ik veel goals. Wat Ajax nodig heeft om optimaal rendement te verkrijgen is onbetaalbaar. Papin van Olympique Marseille zou hier geweldig veel doelpunten maken, maar die moet straks bijna 25 miljoen gulden opbrengen.”

Dit soort aankopen vormt voor Ajax een utopie. Na de transfers van Jan Wouters en Richard Witschge heeft trainer Louis van Gaal weliswaar voor Nederlandse maatstaven een aardig budget tot zijn beschikking om te herinvesteren, maar dat is toch geen bedrag waarmee je kunt opbieden tegen buitenlandse topclubs. Dus houdt Van Gaal het geld liever op de bank. Ook wat het nieuwe seizoen betreft heeft de Ajax-trainer het bestuur inmiddels laten weten dat hij geen noodzaak ziet voor versterkingen. Het is zelfs twijfelachtig of hij het geld dat binnenkomt van de eventuele transfer van Aron Winter zal aanwenden voor de aankoop van een nieuwe speler.

Van Gaal: “Ik houd rekening met het vertrek van Winter. Maar of ik voor hem een vervanger aantrek hangt af van vraag en aanbod op de transfermarkt. Het alternatief moet betaalbaar zijn en in ons elftal passen. Ik ga niet kopen om het kopen.” Dat laatste geldt nog sterker voor de defensie. Van Gaal klaagde er dit seizoen nog weleens over dat hij een kopsterke verdediger miste. Dit mede door het wegvallen van aankoop John Hansen. Van Gaal rekent erop dat de aan zijn knie geopereerde Deen weer terugkeert en vindt dat anders Blind of De Boer de ballen maar moeten wegkoppen voor het doel.

Van Gaal gaat er verder vanuit dat John van Loen, die gisteren weer van hartelust meedeelde in het missen van kansen, volgend seizoen nog steeds onder contract staat bij Ajax. Niettemin heeft de lange spits al eens kenbaar gemaakt dat hij liever op zoek gaat naar een andere werkgever dan dat hij in De Meer als vijfde wiel aan de wagen fungeert. Van Gaal: “Als Van Loen weg wil zal hij dat toch eerst bij mij moeten melden. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. Ik voel er niets voor hem te laten gaan. Overigens valt het met die reserverol van Van Loen wel mee. John stond dit seizoen vijftien keer in de basis en in vijftien andere wedstrijden viel hij in.”

Van Gaal wil de selectie volgend seizoen inkrimpen van twintig tot achttien spelers. “Ik ben een goedkope trainer”, grijnst hij. En legt dan uit: “In de Nederlandse topsportcultuur is het niet meer mogelijk met zo'n grote groep te werken. De waardering voor de reserves is gering bij de media en het publiek. De pers gebruikt de wisselspelers bovendien om een pikant verhaal te maken. Ik moet nu iedere week verschillende spelers op de tribune zetten. Dat is niet meer te verkopen. De druk om te presteren wordt voor die jongens daardoor alleen maar groter.”

Het streven van Van Gaal is de zoveelste financiële meevaller voor het bestuur van Ajax. Nu het einde van het seizoen nadert - Ajax speelt thuis alleen nog tegen VVV - kan penningmeester Arie van Os de balans opmaken. De competitie heeft aan recettes iets minder opgeleverd dan was begroot. Volgens Van Os omdat Ajax noodgedwongen enkele wedstrijden op woensdagavond heeft moeten spelen. Het UEFA-Cupavontuur gaat daarentegen waarschijnlijk bijna twee miljoen gulden netto winst opleveren. De opbrengst zal voor een deel worden besteed aan een kleine opknapbeurt van het Olympisch Stadion.

Afgelopen week is duidelijk geworden dat een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad akkoord gaat met de bouw van een nieuw stadion in Zuid-Oost (kosten 210 miljoen gulden) en de door de gewijzigde ligging noodzakelijk geworden parkeergarage (kosten 50 miljoen gulden). Het definitieve besluit wordt woensdag genomen. Als B&W van Amsterdam zich vervolgens ook nog sterk maken voor het openhouden van het Olympisch Stadion tot de voltooiing van het nieuwe bouwwerk in 1996, zal Ajax de renovatiekosten van twee tot drie miljoen gulden voor zijn rekening nemen. Het bestuur van Ajax wil de betonklomp dan voor een symbolisch bedrag van een gulden per jaar huren en zelf gaan exploiteren.

Dat zou het einde betekenen van het functioneren van directeur Otto Roffel c.s. “Als wij het stadion opknappen kan het niet zo zijn dat de huidige NV de accommodatie nog blijft uitbaten”, vindt voorzitter Michael van Praag. “Wij zullen nieuwe lichtmasten plaatsen en VIP-ruimtes bouwen. We blijven in De Meer spelen, maar voor de belangrijke wedstrijden verhuizen we dan naar het Olympisch Stadion.”

    • Erik Oudshoorn