Dam en explosies moeten dorp redden van lava Etna

ZAFFERANA, 13 APRIL. Een stroom lava uit de vulkaan Etna is zondag een inderhaast opgeworpen barrière gepasseerd en zal vandaag het Sicilaanse dorpje Zafferana bereiken indien de geplande noodmaatregelen geen effect zullen hebben. “Alleen een wonder door de Heilige Maagd kan ons dorp nog redden”, zei een inwoonster vanochtend.

De Italiaanse autoriteiten hebben voorbereidingen getroffen voor de evacuatie van de 7.000 inwoners in het bedreigde gebied. Militairen en civiele ingenieurs bereiden maatregelen voor om de stroom lava uit de Etna te stuiten en om te leiden, maar konden deze nog niet uitvoeren door mist en harde wind.

Italiaanse militaire ingenieurs zullen vandaag trachten door middel van gecontrolleerde explosies nieuwe geulen te creëren, om de lavastroom in een andere baan te leiden, in de richting van onbewoonde valleien.

Zware transport-helikopters van de Amerikaanse marine, die gestationeerd zijn op de Amerikaanse marinebasis Sigonella op Sicilië, zouden een aantal betonnen blokken moeten laten zakken in een geul onder de krater waaruit thans lava stroomt. Door de geul te blokkeren zou de toestroom van lava vertraagd moeten worden. Tachtig meter van het dorp wordt de laatste hand gelegd aan een tien-meter hoge muur van aarde en rotsblokken, die het laatste element vormt in de verdediging tegen de lava.

De Etna spuwt sinds december vorig jaar lava, maar de hevigheid van de erupties is de afgelopen dagen sterk toegenomen. “Wij voelen ons als mieren”, zei de aartsbisschop van Catania gisteren. (Reuters, AP)