Zege Conservatieven voor Nigel Short reden tot een vreugdedansje

LINARES, 11 APRIL. Hotel Anibal, waar de kandidaten voor het schaakwereldkampioenschap vandaag hun tweekampen beginnen, werd hier in de provinciale krant gisteren plechtig een schaakkathedraal genoemd. De zakenman Luis Rentero liet het speciaal bouwen om zijn jaarlijkse toernooi in Linares een waardig onderkomen te geven. Aan de muren hangen foto's van deelnemers uit verschillende jaren. Een kathedraal is nooit af, en gisteren werd er de hele dag nog getimmerd, gezaagd en geschilderd om het podium klaar te maken voor Timman, Joesoepov, Karpov en Short.

De traditionele inspectie door de spelers van tafels, stoelen en drinkplaatsen kon achterwege blijven. Ze weten al jaren hoe de stoelen van Linares zitten. Wel waren er inleidende schermutselingen over de huisvesting. Timman heeft een rustig en waardig onderkomen gevonden in een paleis in het stadje Ubeda, dertig kilometer verderop. Dat wilde Short ook wel, maar er was geen plaats meer voor hem. Toen moesten de twee suites van het kathedraal-hotel onder Karpov, Joesoepov en Short verdeeld worden. Natuurlijk was het Joesoepov, te bescheiden voor dit soort krachtmetingen, die moest wijken.

Timmans vrouw is zijn officiële secondant. Het schaaktechnische werk zal hij grotendeels alleen moeten doen. Nu is Jeroen Piket er nog, maar na dit weekeinde gaat die naar Dortmund, om zelf te spelen. Joesoepov is hier zoals altijd met zijn Russische trainer Mark Dvoretski. Short heeft zijn vaste ploeg meegenomen. Zijn Amerikaanse secondant Lubosh Kavalek en verder vrouw, kind en kindermeisje. Met hen kon hij gisteren al feestvieren. Short danste van vreugde over de Engelse verkiezingsuitslag. Hij is lid van de Conservatieve partij, hij houdt af en toe een toespraak op partijbijeenkomsten en de tarieven van de inkomstenbelasting hebben zijn speciale aandacht.

De ploeg van Karpov is misschien minder gezellig, maar zeker gestaald en vastberaden. De vaste secondanten Episjin en Podgajets en de parapsycholoog Zagainov. Karpov ziet er gezond en energiek uit. Hij heeft zich in Marokko op de match voorbereid, nog een gevolg waarschijnlijk van het onsuccesvolle bod dat de Marokkanen op de wereldkampioenschapsmatch uitbrachten.

Je kan hier goed zien wie de strijd tussen de wereldschaakbond (FIDE) en de grootmeesterbond (GMA) gewonnen heeft. De GMA, officiëel nog medeorganisator, is hier niet te bekennen. FIDE-voorzitter Campomanes en zijn Spaanse adjudant Toran konden gisteren op de openingsplechtigheid goed lachen. Ze hebben het rijk weer alleen.

    • Hans Ree