"Verf op waterbasis is beter voor milieu'

UTRECHT, 11 APRIL. De stichting Natuur en Milieu blijft bij haar standpunt: geen enkele verfsoort is volstrekt onschadelijk voor het milieu, maar verf op waterbasis is uit een oogpunt van milieu en volksgezondheid te verkiezen boven gewone, synthetische verf.

De milieu-organisatie zegt dit in reactie op een studie onder leiding van de Eindhovense hoogleraar prof.ir. E. Bancken, die tot de conclusie kwam dat verf op waterbasis in veel opzichten nadeliger is voor het milieu. Volgens de stichting heeft Bancken de milieu-effecten van ozon- en smogvorming door de uitstoot van oplosmiddelen niet in zijn onderzoek betrokken. Bovendien zou geen rekening zijn gehouden met het gebruik van verfverdunner bij het - veel toegepaste - aanlengen van de verf. Behalve de milieubeweging heeft ook het ministerie van VROM het gebruik van verf op waterbasis altijd sterk gepropageerd als milieuvriendelijk alternatief.