Terugkeer Surinaamse vluchtelingen geregeld

PARAMARIBO, 11 APRIL. Surinaamse vluchtelingen in Frans-Guyana zullen pas worden teruggestuurd twee weken nadat de autoriteiten in Paramaribo daarvan op de hoogte zijn gesteld. Bovendien zal hun terugkeer op vaste dagen plaatshebben, op woensdag en donderdag.

Dit hebben Suriname, Frans-Guyana en het Hoge Commissariaat voor de Vluchelingen van de Verenigde Naties deze week afgesproken, na een conflict tussen Suriname en Frans-Guyana over de onaangekondigde repatriëring van een eerste groep van veertig vluchtelingen.

Ook afgesproken is dat de vluchtelingen op een formulier aangeven dat ze naar Suriname terug willen en wanneer ze de grens willen oversteken. In Frans-Guyana leven in opvangkampen ongeveer 7.000 Surinamers, voor het grootste deel boslandcreolen, die vanaf 1986 zijn gevlucht voor de vijandelijkheden tussen het Nationaal Leger en het Junglecommando van Ronnie Brunswijk in het binnenland.

De Franse autoriteiten hebben vluchtelingen die gerepatrieerd willen worden een vertrekpremie beloofd van 4.000 francs voor volwassenen en 2.000 voor kinderen. Van die premie kan tot 30 september gebruik worden gemaakt.

Een aantal van de veertig vluchtelingen die vorige week al terugkeerden heeft geen onderdak, omdat hun dorpen verwoest zijn. Zij zeggen desondanks teruggekeerd te zijn naar Suriname wegens de slechte toestand in de Franse opvangkampen, waar bijvoorbeeld hun gewassen door de autoriteiten zouden worden vernield.

Suriname heeft 5,5 miljoen gulden (Surinaams) uitgetrokken voor wederopbouw van het binnenland, waar de infrastructuur is verwoest door de oorlog met het Junglecommando. Manschappen van het Nationaal Leger en het Junglecommando zijn in enkele dorpen bezig met opruiming- en herstelwerkzaamheden. Ze zoeken daarbij ook naar achtergelaten explosieven.