Sterk Damrak in de ban van buitenlandse beurzen

AMSTERDAM, 11 APRIL. Een week van geruchten, koersval en herstel is ten einde. De Amsterdamse effectenbeurs liet zich de afgelopen vijf dagen leiden door stemmen in de buitenlandse pers en de stemming op de internationale beurzen. Wederom bewees het Damrak over een sterke basis te beschikken zodat grote koersschommelingen uitbleven.

De EOE-index sloot de hectische week uiteindelijk 1,76 punt hoger af ten opzichte van vorige week vrijdag. Het slot lag gisteren op 304,85 punten.

Het einde van de onzekerheid omtrent de politieke toekomst in Groot-Brittannië heeft de Europese beurzen veel goed gedaan. De belangrijkste en grootste beurs van Europa vloog donderdag, toen de verkiezingen net waren begonnen en de opiniepeilingen nog op winst voor Labour wezen, al omhoog na een paar slappe dagen. Gisteren, toen duidelijk was dat de Conservatieve partij, tegen ieders verwachting in, toch als winnaar van de Britse verkiezingen uit de bus kwam, stegen de koersen in Londen verder door.

Handelaren op de Londense beurs konden gisteren dan ook weer eens blij uitroepen dat de beurs altijd gelijk heeft. Immers: donderdag had men al uit de koersstijging op de beurs kunnen afleiden wie de verkiezingen zou gaan winnen.

De euforie in Londen hield niet alleen verband met de verkiezingsuitslag maar werd ook opgewekt door een aangekondigde renteverlaging. Handelaren in Londen verwachten dat binnen enkele weken de basisrente in Groot-Brittannië, die nu 10,5 procent bedraagt, wordt verlaagd. Volgens analisten is dit een signaal dat de rente op het Europese continent binnenkort ook weer wat losser worden. Een dergelijke ontwikkeling zou een gunstige uitwerking kunnen hebben op de stemming op de verschillende beurzen.

De forse koerswinst op de Britse beurs bleek de aanzet tot herstel op Wall Street en in Tokio. Sinds begin vorige week duwt een slepende crash de beurskoersen in de Japanse hoofdstad naar beneden. De beurswaarde van de Japanse beurs was afgelopen donderdag in acht dagen bijna 16 procent gedaald. Vrijdag diende vrij onverwacht het herstel zich aan en wonnen de aandelenkoersen in één dag terug wat ze in twee dagen verloren hadden.

Maar de koersval van Tokio had inmiddels zijn effect al gehad op de stemming in New York en derhalve ook op Amsterdam, dat in de meeste gevallen de bewegingen van de Amerikaanse beurs volgt. Amerikaanse analisten wezen dezer dagen op het gevaar dat steeds meer Japanse beleggers hun geld uit de VS zouden terugtrekken om hun steeds groter wordende verliezen thuis mee te dekken. De paniek die daardoor ontstond, resulteerde in veel verkooporders op Wall Street in het midden van de week. Zoveel zelfs, dat tot tweemaal toe de handelsbeperking in werking trad. De koersen zakten diep weg.

De nerveuze stemming op Wall Street hield de handel op het Damrak tot gisteren in de ban. Beleggers keken de kat uit de boom en wachtten duidelijke signalen van herstel af voordat zij weer aan het kopen sloegen. Gisteren deden ze dat wel weer, zij het minder actief dan handelaren hadden verwacht.

KLM profiteerde al aan het begin van de week van geruchten in de "The Sunday Times'. De Britse zondagskrant, die vijf weken geleden als eerste wist te melden dat de besprekingen tussen British Airways en de KLM op losse schroeven waren komen te staan, kwam nu met het bericht dat beide partijen weer met elkaar rond de tafel zouden zitten. KLM ontkende in alle toonaarden, maar de koers steeg door de hernieuwde fusiegeruchten. KLM werd in een week tijd 1,30 gulden meer waard en sloot gisteren op 36,10 gulden.

Pakhoed werd de grote verliezer. Nu het Rotterdamse transportconcern de verwachting heeft uitgesproken dat 1992 een moeilijk jaar zal worden, stappen veel beleggers uit het fonds. De aandelen werden in één klap ruim negen procent minder waard.

    • Max Christern