Rafsanjani maant onwillige kiezers toch te stemmen

TEHERAN, 11 APRIL. De Iraanse president Rafsanjani heeft de bevolking gisteren midden op verkiezingsdag nog eens opgeroepen te gaan stemmen: iedereen die echt geen stem wilde uitbrengen in de parlementsverkiezingen kon zijn kritiek volgens hem op zijn stembiljet kwijt. “Waar u ook bent, ga naar het dichtstbijzijnde stembureau”, zei hij over de televisie. “Apathie in de verkiezingen betekent alleen maar een verlies voor het land en de individu.”

Veel Iraniërs die op straat werden geïnterviewd zeiden niet te gaan stemmen uit onvrede over de inflatie, de woningnood en andere economische problemen. Apathie onder de kiezers is een vertrouwd Iraans probleem: het antwoord van de autoriteiten is altijd - en nu ook weer - de openingstijd van de stembureaus met enkele uren te verlengen onder verwijzing naar het overgrote enthousiasme van de kiezers. Hoge functionarissen zeiden te verwachten dat niet meer dan 8 miljoen van de 30 miljoen stemgerechtigden daadwerkelijk zouden gaan stemmen.

Minister van binnenlandse zaken Abdollah Nouri zei op het centrale verkiezingshoofdkwartier dat de resultaten in de hoofdstad Teheran nog wel enkele dagen op zich konden laten wachten. De uitslag in de provincies verwachtte hij morgen. (Reuter, AP)