Pentagon brengt dik rapport uit over verloop Golfoorlog

WASHINGTON, 11 APRIL. Saddam Hussein is uit de oorlog in het Golfgebied met veel meer infanterievoertuigen aan de Amerikaanse troepen ontsnapt dan aanvankelijk werd gedacht. Dat is een van de conclusies van het gisteren uitgekomen oorlogsrapport van het Pentagon aan het Congres. Amerikaanse troepen vernietigden 1450 pantservoertuigen in plaats van 2400, zoals aanvankelijk werd gerapporteerd.

Onder andere de hoge schattingen van Iraakse verliezen brachten Bush tot de aankondiging van een vroege wapenstilstand. Bush zei deze week dat hij er geen spijt van had dat hij de Iraakse troepen niet verder had achtervolgd.

Het Pentagon-rapport is drie maanden later uitgekomen dan voorzien en telt duizenden losse vellen vol meestal enthousiaste beoordelingen. Wel werd de door de bombardementen aangerichteschade verkeerd beoordeeld. De inlichtingendiensten volhardden in hun gewoonte uit vredestijd om met onderling tegenstrijdige rapporten uit te komen. Voor commandanten was het te veel werk om het allemaal te ontwarren. Door verkeerde inlichtingen werden sommige elektriciteitscentrales te vaak getroffen, waardoor het na de oorlog moeilijker werd om ze weer op te bouwen.

Over de nauwkeurigheid van de precisiewapens weidt het rapport niet uit, want de vijand leest mee. Wel hebben functionarissen naar de Washington Post laten uitlekken dat de nauwkeurigheid van de Tomahawk kruisraket en de voor radar onzichtbare Stealth bommenwerper tegenviel. Iets meer dan de helft van de door Stealth afgeworpen laserwapens en de van schepen gelanceerde kruisraketten raakte haar doel. Eerder hadden marinemensen de precisie van de kruisraket al verlaagd tot 85 procent.