Ook op gravel is Lendl niet langer speler van weleer

BARCELONA, 11 APRIL. Na Boris Becker is ook Ivan Lendl, in tegenstelling tot de Duitser wel een erkend gravelspecialist, uitgeschakeld in het ATP-toernooi van Barcelona. De Argentijn Alberto Mancini toonde zich in drie sets (3-6, 6-3, 6-4) in de kwartfinale te sterk voor de Tsjechoslowaak. Mancini toonde het meeste geduld in de partij die twee uur en 35 minuten duurde en een monotoon baseline spel te zien gaf.

Zowel Becker als Lendl neemt dit jaar een lange aanloopperiode naar het belangrijkste toernooi op gravel, dat op 25 mei in Parijs op Roland Garros begint. Becker heeft nog nooit een belangrijk toernooi gewonnen op gravel en zou derhalve in Parijs graag willen schitteren. Lendl heeft Parijs al vier keer gewonnen maar nu hij uit de top tien dreigt te vallen moet hij hard werken voor zijn punten. Zelfs op gravel heeft de concurrentie nauwelijks nog respect voor de Tsjechoslowaak die door Mancini werd gebroken in de zevende game van de laatset set en daarna nauwelijks nog weerstand bood.

De Duitser Michael Stich voelde zich in Tokio bedrogen in zijn wedstrijd tegen Richard Krajicek. “Vooral in de tiebreak van de eerste set ben ik benadeeld. Ze hebben me de winst ontstolen”, riep de nummer vijf van de wereld kwaad. Het was de vijfde keer in totaal en de tweede maal dit jaar dat Krajicek en Stich tegenover elkaar stonden. In 1991 verloor de Hagenaar in de tweede ronde van Parijs (7-6 6-7 3-6 2-6) en de kwartfinales van Rosmalen (4-6 6-7) en Stuttgart (4-6 6-3 6-7). In januari waren in de kwartfinales van de open Australische titelstrijd in Melbourne de rollen omgedraaid.

“Ik ben bijzonder teleurgesteld want ik heb goed gespeeld”, zei Stich, die bijna 40.000 gulden ontving. “Natuurlijk wist ik van tevoren dat ik van een dergelijke tegenstander kon verliezen. Maar ik had het niet voor mogelijk gehouden dat de beslissingen van de scheidsrechter en lijnrechters zo eenzijdig in mijn nadeel zouden uitvallen.”