Lavastroom bedreigt dorp op helling van vulkaan Etna

CATANA, 11 APRIL. Deskundigen zijn druk bezig plannen uit te werken om door middel van explosies een lavastroom om te leiden die nu in de richting van een Siciliaans dorp op de hellingen van de vulkaan de Etna stroomt. De lavastroom was gisteren nauwelijks nog een kilometer van het dorp Zafferana, waar 7.000 mensen leven. De televisie heeft spectaculaire beelden getoond hoe de ongeveer 10 meter brede lavastroom in de nacht verder naar het dorp afzakt.

De 3.330 meter hoge Etna werkt sinds december. In januari werd een dam gebouwd om de lava van Zafferana weg te leiden, een natuurlijke krater in. Maar die krater was een paar dagen geleden vol.

Professor Giuseppe Longo, een vulkaandeskundige bij het Italiaanse ministerie van burgerbescherming, kondigde gisteren aan dat mogelijk vandaag nog pogingen zouden worden gedaan om explosies te ontketenen om zowel de lavastroom af te buigen als kraters te slaan om de lava te verzamelen. De burgemeester van Zafferana heeft de luchtmacht gevraagd de hard geworden bovenkant van de lavastroom te bombarderen, waardoor de hete, vloeibare lava eronder aan de koele lucht wordt blootgesteld en haar vaart gestuit. Als de stroom niet wordt vertraagd kan zij de rand van het dorp vandaag bereiken. (Reuter)