LASAGNE MET VIS

Bij de kleinste kruidenier kun je tegenwoordig dozen met lasagne kopen. "Voorgekookt' staat er trots op de verpakking, maar wie de tekst op de zijkant van het pak leest komt tot de ontdekking dat de fabrikant aanraadt de platte vellen pasta toch maar even een minuut of 3-4 te koken.

Dat je daarna reuze moet oppassen dat de vellen niet aan elkaar blijven plakken staat er niet bij. Bij deze dus een waarschuwing. Spreid de vellen na het koken uit en laat de lasagne niet op elkaar liggen.

Op een pak lasagne staat meestal een recept voor lasagne bolognese, die onder andere gemaakt wordt van gehakt, tomaten, selderij en béchamelsaus.

Een variatie op deze oer-Italiaanse lasagne is een lasagne gemaakt met vis.

Volg de aanwijzingen op de verpakking, maar neem in plaats van gehakt een zelfde hoeveelheid vis, bijvoorbeeld kabeljauw- of zalmfilets. Of een combinatie van verschillende vissoorten. Ook gekookte, schoongemaakte mosselen passen goed in dit gerecht. De béchamelsaus wordt vervangen door een smakelijke vissaus die gemaakt wordt van één of twee pakjes of blikjes vissoep. Bij voorkeur gemaakt van kreeft en/of garnalen. Voeg bij het maken van de saus minder vocht toe dan de verpakking aangeeft.

De boodschappenlijst voor deze makkelijk te maken vislasagne ziet er als volgt uit:

1 pak lasagne van 250 gram (circa 12 vellen)

400 gram visfilets

100 gram mosselen

1 à 2 pakjes of blikjes vissoep (kreeft/garnalen)

1 prei

fijngehakte peterselie

boter

zout, peper

Smeer een vuurvaste schaal, die groot genoeg is om er 4 vellen naast elkaar in te kunnen leggen, in met boter. Leg vier even gekookte lasagnevellen op de bodem. Leg hier de helft van de zuinig met zout bestrooide vis op, die wordt bedekt met een laagje dun gesneden preiringen en fijngehakte peterselie en een laagje vissaus. Daarop komt weer een laag lasagne. Op de lasagne wordt de overgebleven vis, de groente en peterselie gelegd en wat saus gegoten. Alles wordt toegedekt met de laatste lasagnevellen die royaal worden bedekt met vissaus.

Men heeft voor dit gerecht ongeveer 3/4 liter vissaus nodig. Strooi bovenop deze visschotel geraspte belegen kaas. Zet de schaal ongeveer 40 minuten in een oven van 180 graden Celsius.

    • Anne Scheepmaker