Goede sfeer meevaller voor geplaagde NTTB

STUTTGART, 11 APRIL. “We zijn nu meer dan ooit een echte ploeg.” Deze spontane reactie van Bettine Vriesekoop na de 3-1 winst tegen Zweden bij het Europees kampioenschap tafeltennis is tekenend voor de verhoudingen binnen de Nederlandse selectie. Na het rampzalige wereldkampioenschap vorig jaar staan in Stuttgart bij de Oranje-vrouwen de neuzen dezelfde kant op. Het team zette door de eerste overwinning een voorzichtige stap in de richting van een mogelijke titel. Bettine Vriesekoop was in deze wedstrijd de uitblinker.

De Nederlandse mannenploeg startte in de hoogste groep eveneens met winst. Hongarije werd met de krapste marge (4-3) teruggewezen. Hier vormde Paul Haldan met zijn excellent optreden de kern voor de winst.

Het Europees kampioenschap is van cruciaal belang voor de Nederlandse Tafeltennisbond. De NTTB kampt met een algemeen financieel tekort doordat het ledenbestand ondanks allerlei ambitieuze plannen terugloopt. Bovendien dreigen er ontslagen in de sector topsport. Als hoofdsponsor Eaglestar na 31 januari 1993 de geldkraan onverhoopt dichtdraait, is de ellende helemaal niet meer te overzien. Dit jaar geeft de NTTB bijna 800.000 gulden uit aan topsport. De trainerssalarissen vergen een kwart miljoen gulden en naar trainingen, uitzendingen en de medische staf gaat nog eens 5,5 ton. Ongeveer een derde van het totaalbedrag wordt gedekt via sponsoring. De contributieverhoging waarmee de bondsleden niet lang geleden akkoord gingen, wordt voor een groot deel voor topsport aangewend. Maar de negatieve uitstraling van 's lands beste tafeltennissers, waar ook Eaglestar-topman Van 't Veer op heeft gewezen, heeft de achterban niet onberoerd gelaten. Het bondsbestuur is gevoelig voor die signalen en overweegt ernstige bezuinigingen.

Maar zelfs als er het komend jaar wel een hoofdsponsor is, zal er fors gesneden moeten worden in de uitgaven. Een of meer topprestaties in Stuttgart kunnen het leed hooguit wat verzachten. Zij zullen ook de verzwakte positie van technisch directeur Jan Vlieg, wiens contract na de Olympische Spelen afloopt, opkrikken. Na het desastreus verlopen wereldkampioenschap in Shiba heeft de Groninger zichzelf van de middelmatige mannenploeg naar de in potentie veel sterkere vrouwen-equipe gepromoveerd.

Het afgelopen jaar heeft Vlieg evenwel slechts incidentele successen kunnen laten aantekenen. Het Olympisch kwalificatietoernooi in Bolzano, de top-12 in Wenen en het optreden in de Europese landentoernooien waren beneden de maat. Alleen bij enkele open toernooien werd er goed gepresteerd.

Toch ligt het niet voor de hand, dat de Tafeltennisbond na Barcelona afscheid gaat nemen van Jan Vlieg. Er lijkt voor de Groningse doctorandus geen altenatief voorhanden. Wel is het de vraag of Vlieg doorgaat in de functie van technisch directeur. Groter is de kans, dat de NTTB hem na de Olympische spelen een contract zal aanbieden voor uitsluitend de training en de coaching van de nationale ploeg. Want vooral op dat gebied liggen Vliegs kwaliteiten.

    • Ted van der Meer