Den Bosch en Rosmalen niet één stad

DEN BOSCH, 11 APRIL. De samenvoeging van Den Bosch en Rosmalen is van de baan. Dat bleek gisteren tijdens een vergadering van de commissie bestuurlijke organisatie van Provinciale Staten in Noord-Brabant. Het CDA, de grootste partij in de Brabantse Staten, wijst samenvoeging van de hand, evenals D66.

De VVD is eigenlijk voor samenvoeging maar omdat dit niet haalbaar is, neemt deze partij genoegen met een andere oplossing. Het college van Gedeputeerde Staten, een coalitie van CDA, PvdA en VVD, is voorstander van samenvoeging.

Den Bosch heeft in toenemende mate te kampen met bestuurlijke problemen. De stad heeft bovendien geen grond meer voor woningbouw en de aanleg van bedrijventerreinen. Volgens GS kunnen die problemen worden opgelost als Rosmalen (bijna 28.000 inwoners) bij Den Bosch wordt gevoegd. Volgens het CDA is een aantal onderlinge grenscorrecties voldoende om Den Bosch op eigen grondgebied aan voldoende bouwlocaties te helpen.

De PvdA vindt het logisch dat Rosmalen en Den Bosch, die nu al min of meer aan elkaar zijn gegroeid, worden samengevoegd tot een nieuwe gemeente.