Cervin Robinson: Architecture transformed: a ...

Cervin Robinson: Architecture transformed: a history of the photography of buildings from 1839 to the present Gebonden, MIT 1988, van ƒ 123,- voor ƒ 45,- De Verbeelding, Utrechtsestraat Amsterdam.

Richard Whelan (ed.): Robert Capa: photographs Gebonden Faber and Faber 1985, van ƒ 94,75 voor ƒ 34,50. De Verbeelding. Van Gennep.

John Mulligan: Handboek voor succesvol zelfmanagement Gebonden, Rostrum 1988, van ƒ 49,50 voor ƒ 9,90. Boekhandelaren aangesloten bij de Icob (informatie: 01720-37231).

Charles Nicholl: Borderlines; A journey in Thailand and Burma Gebonden: Viking 1988, van ƒ 44,65 voor ƒ 9,90. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (tel. 070- 3658226). Scheltema.

Maureen Lines: Beyond the north-west frontier; travels in the Hindu Kush and Karakorams Gebonden, Oxford 1988, van ƒ 52,30 voor ƒ 19,90. Boekenmarkt. Donner, Rotterdam.

J. Bautze: Indian miniature painting; c. 1590 - c. 1850 Paperback, Little Arts 1987, van ƒ 80,- voor ƒ 24,50. Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam.

Armando: Aantekeningen over de vijand Paperback, Querido 1985, van ƒ 12,50 voor ƒ 6,95. De Slegte.

Cervin Robinson: Architecture transformed: a history of the photography of buildings from 1839 to the present Gebonden, MIT 1988, van ƒ 123,- voor ƒ 45,- De Verbeelding, Utrechtsestraat Amsterdam.

Richard Whelan (ed.): Robert Capa: photographs Gebonden Faber and Faber 1985, van ƒ 94,75 voor ƒ 34,50. De Verbeelding. Van Gennep.

Twee sterk contrasterende maar even mooie fotoboeken. Robinson behandelt de ontwikkeling van de architectuur-fotografie, vanaf de frontale, rechttoe rechtaan opnamen uit de vorige eeuw tot aan de fragmentarische, detail-gerichte benadering uit latere tijden. Uiteenlopende architectuur komt aan bod, vaak weergegeven in vreemd verstilde, wat geheimzinnige foto's waarop menselijk leven nagenoeg ontbreekt.

Vijf oorlogen legde Capa voor de geschiedenis vast, waaronder de Spaanse Burgeroorlog en de Japanse invasie in China. Veel beroemde foto's in dit boek, zoals die van de kaalgeschoren vrouw in het bevrijde Chartres (1944): spitsroeden lopend door een uitzinnige menigte, haar duimzuigende zoontje (van een Duitse soldaat) beschermend in haar armen geklemd. Het boek eindigt met Capa's laatste foto, een strijdtoneel in Frans Indochina (1954). Rechts is de helling te zien waar de fotograaf even later op een mijn zou stappen en het leven zou laten.

John Mulligan: Handboek voor succesvol zelfmanagement Gebonden, Rostrum 1988, van ƒ 49,50 voor ƒ 9,90. Boekhandelaren aangesloten bij de Icob (informatie: 01720-37231).

Een curieus tijdsdocument, waarin het woord "manager' zijn zegetocht door het taalgebruik onverminderd voortzet: zelfmanager, kun je nu zelfs worden. Maar eenvoudig is dat niet, zo waarschuwt Mulligan, en hij wist op maar liefst acht oorzaken van stress (uitgewerkt in zesenveertig punten) die de ambitieuze zelfmanager parten kunnen spelen. Enkele voorbeelden: sociale stress (files, hoog misdaadcijfer), nationale stress (onrust onder de bevolking), en universele stress ("de relatieve onbelangrijkheid van de mens ten opzichte van het heelal'). Een boek om je in opperste vertwijfeling achter te laten.

Charles Nicholl: Borderlines; A journey in Thailand and Burma Gebonden: Viking 1988, van ƒ 44,65 voor ƒ 9,90. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (tel. 070- 3658226). Scheltema.

Maureen Lines: Beyond the north-west frontier; travels in the Hindu Kush and Karakorams Gebonden, Oxford 1988, van ƒ 52,30 voor ƒ 19,90. Boekenmarkt. Donner, Rotterdam.

Charles Nicholl - auteur van The fruit palace, een boek over de Colombiaanse cocaïne-wereld - verbleef drie maanden in het grensgebied van Thailand en Birma. Deze keer is het opium waarmee hij wordt geconfronteerd, vooral in de notoire Gouden driehoek. Een goed en snel geschreven reisverhaal, bevolkt door tal van kleurrijke personen (zoals Heinz, een Duitse sekstoerist in Bangkok met een panische angst voor sociologen). Maureen Lines schrijft wat conventioneler (Behind me the sun burst over the distant rim of the mountains, bathing the opposite ridges and tree-dotted slopes in a blaze of golden light'), maar daar staat haar scherpe oog voor details tegenover. Bijzonder zijn de hoofdstukken over de Kalash, een vergeten bergvolk in het noorden van Pakistan.

J. Bautze: Indian miniature painting; c. 1590 - c. 1850 Paperback, Little Arts 1987, van ƒ 80,- voor ƒ 24,50. Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam.

Zestig Indiase miniaturen worden in deze fraaie catalogus getoond en uitvoerig beschreven. Opvallend is een doek uit 1711 waarop de maharadja van Udaipur alles in het werk stelt (ruiteroptochten, danspartijen, vechtende olifanten) om zijn gasten te vermaken: een trots maar enigszins overdonderd VOC-gezelschap, onder aanvoering van Johan Josua Ketelaar.

Armando: Aantekeningen over de vijand Paperback, Querido 1985, van ƒ 12,50 voor ƒ 6,95. De Slegte.

Een uitgave in Salamander-pocket van Armando's eigenzinnige aantekeningen, waarin door middel van minuscule observaties, flarden dialoog en losse uitspraken een beeld wordt opgeroepen van oorlog en vijandschap: huiveringwekkend, maar tegelijk zo gewoon en alledaags. Ook andere Salamanders bij de Slegte: De huilende libertijn (Burnier), Narrenwijsheid (Van Schagen), De paardendief (Ritzerfeld) en Metamorfoze (Couperus).

    • Henk Lagerwaard