Breukink op zijn specialisme geklopt door Toni Rominger

LARRAITZ, 11 APRIL. Erik Breukink is tijdens de afsluitende tijdrit van de Ronde van Baskenland op zijn specialisme verslagen door Toni Rominger. Het verschil na de 9,8 kilometer met finish in Larraitz bedroeg achttien seconden. De Zwitser, eerder winnaar van de Catalaanse week, had in het eindklassement na vijf etappes veertig seconden voorsprong op de Mexicaan Alcala, met Breukink kopman bij PDM. Breukink werd met de achtste plaats de beste Nederlander in het eindklassement.

De ochtendetappe over ruim 111 kilometer, van Abadino naar Alegia, was in de sprint gewonnen door Asian Saitov uit het GOS. De aandacht ging vooral uit naar de tijdrit. Het parcours ging de laatste drie kilometer bergop, van 135 naar 405 meter. Na vijf vlakke kilometers was de tussentijd van Rominger al elf seconden beter dan die van de Nederlandse specialist (6.15 om 6.04).

Van de Nederlanders lieten Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse een goede indruk achter. De eerste, een van de weinigen die de tijdrit aflegde met een "gewone' fiets, werd negende in de tijdrit, tiende in de rangschikking.