Bosnië smeekt Milosevic

LJUBLJANA, 11 APRIL. De president van Bosnië, Alija Izetbegovic, heeft zijn Servische ambtgenoot Slobodan Milosevic opgeroepen alle paramilitaire eenheden en andere bewapende groepen afkomstig uit Servië, uit Bosnië terug te trekken. “Ik verzoek u een einde te maken aan de terreur en zinloos geweld”, aldus Izetbegovic in een televisierede, die gisteren verschillende malen werd uitgezonden.

Aan de Joegoslavische minister van defensie, generaal Blagoje Adzic, vroeg Izetbegovic “actie te ondernemen om een bloedbad van onschuldige mensen te voorkomen”. De Bosnische president heeft ook de EG, de Verenigde Naties en de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) gevraagd hun invloed aan te wenden om een burgeroorlog in Bosnië te voorkomen.

De Oostenrijkse regering heeft om een spoedbijeenkomst van de CVSE gevraagd om de situatie in Bosnië te bespreken. “Wij willen weten wat een buitenlands leger in een soevereine staat te zoeken heeft”, aldus een woordvoerder van de Oostenrijkse regering. Bosnië werd begin deze week door de lidstaten van de EG, door de Verenigde Staten en door tal van andere landen erkend. De regels van de CVSE schrijven voor dat de regering in Belgrado binnen 48 uur moet antwoorden.

In de stad Zvornik aan de Servische grens hebben Servische milities een moslimwijk omsingeld en gedreigd de 3000 bewoners te doden wanneer zij zich niet onvoorwaardelijk overgeven. Als reactie daarop hebben moslimmilities gedreigd de dammen van een stuwmeer bij Visegrad op te blazen. Mocht dit dreigement worden uitgevoerd, dan zou een aantal Servische dorpen door het water van de aardbodem worden gevaagd. In het westen van Bosnië werd opnieuw fel gevochten. De Kroatische televisie berichtte dat gisteren ten minste 30.000 mensen uit Bosnië naar Kroatië zijn gevlucht.

De Portugese diplomaat Jose Cutilheiro, die al twee maanden namens de EG bemiddelt, in gisteravond Sarajevo aangekomen.

    • Theo Engelen