Bomaanslag in Londense City

LONDEN, 11 APRIL. In het hart van de Londense City is gisteravond een zware bom ontploft. Daarbij zijn volgens Britse anti-terreureenheden twee doden gevallen en ongeveer tachtig mensen gewond geraakt. Een tweede bom werd vanmorgen vroeg door de politie onschadelijk gemaakt. De daders worden gezocht in kringen van het verboden Ierse Republikeinse leger, de IRA.

In de buurt van Liverpool Street Station deden zich direct na ontploffing van de eerste bom chaotische tonelen voor. De gevels van enkele banken werden zwaar beschadigd. Aanvankelijk wist de politie niet hoeveel bommen er in de City waren ontploft. Eerste berichten maakten melding van twee of drie explosies, maar naar zich later liet aanzien was dit het gevolg van de echo's van de zware explosie.

“De lichten gingen uit, al het glas ging aan diggelen. Het leek wel een aardbeving”, aldus een employé van een Japanse bank in de City. De ontploffing deed zich voor op het moment dat het financiële hart van Londen de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven vierde.

De leider van de Liberale Democraten, Paddy Ashdown, noemde de explosie het werk van het Ierse Republikeinse Leger en sprak er zijn afschuw over uit: “Dit is het antwoord van de IRA op de uitslag van de algemene verkiezingen.” Kort voor de explosie gaf een met een Iers accent sprekende man een telefonische aankondiging, wat gebruikelijk is bij acties van de IRA. De waarschuwing gaf overigens de plaats van de bom niet accuraat aan. De minister van binnenlandse zaken, Kenneth Baker, zei: “Opnieuw hebben hebben terroristen geprobeerd door geweld en niet via de stembus hun mening te geven.”

Om één uur vanmorgen gebeurde een tweede ontploffing, op een kruispunt in het noorden van Londen.

Op 11 februari van dit jaar maakte de Londense politie een bom onschadelijk die was geplaatst in een telefooncel bij Downing Street, juist op het moment dat premier Major besprekingen voerde met Noordierse leiders. (Reuter).

Foto: In de Londense City heerste gisteravond verwarring nadat een zware bom was ontploft, juist toen het financiële centrum de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven vierde. “De lichten gingen uit, al het glas ging aan diggelen. Het leek wel een aardbeving”, aldus een employé van een Japanse bank. (Foto Reuter)