België wijst vier Russen het land uit

BRUSSEL, 11 APRIL. België heeft twee Russische diplomaten en twee leden van de Russische handelsvertegenwoordiging het land uitgewezen omdat ze zouden hebben gespioneerd. De vier moeten binnen 24 uur België hebben verlaten.

Dat is gisteravond bekend geworden nadat eerder op de dag het Brusselse dagblad Le Soir in zijn middageditie het bestaan had onthuld van een spionagenetwerk dat opereerde in opdracht van de eerste afdeling van de vroegere KGB, onder leiding van Jevgeni Primakov. Leden van het netwerk - onder andere verschillende Belgische militairen en een journalist - zouden tegen betaling hoogwaardige informatie hebben doorgesluisd, die ook van militair belang is.

Ook na de ontmanteling van de KGB in oktober van het afgelopen jaar zou het Belgische netwerk nog actief zijn geweest. Recentelijk nog zouden gecodeerde gegevens zijn doorgegeven aan Rusland.

In zijn middageditie beschrijft Le Soir hoe de Staatsveiligheid en de Rijkswacht in de vroege vrijdagochtend, nog voor het krieken van de dag, een grootscheepse actie ondernamen onder de codenaam "Glasnost'. Bij een dertigtal tipgevers en verdachten, verspreid over het hele land, werden huiszoekingen verricht. De Staatsveiligheidsdienst zou al enkele weken aan de zaak werken. Die zou aan het rollen zijn gekomen doordat een Russische diplomaat zou zijn gaan praten. Le Soir brengt zijn verhaal onder de kop "Een mol praat en ontketent Glasnost'.

Het openbaar ministerie in België heeft inmiddels bevestigd dat sinds 7 april gerechtelijke onderzoeken lopen tegen 11 mensen, onder wie een Franstalige ambtenaren, verschillende militaire en een Nederlandstalige journalist van Het Nieuwsblad, gespecialiseerd in toerisme en luchtvaart.

Het spionagenetwerk zou over heel België zijn verspreid. Le Soir noemt Brussel, de regio Nijvel en Namen en vooral Vlaanderen, met name Ternat.

De Belgische ambassadeur in Moskou heeft inmiddels opdracht gekregen een officieel protest in te dienen bij de Russische autoriteiten.