Anorexia

Geschokt door de lijdensgeschiedenis van Maria de Vries in het artikel "De Verlossing' van zaterdag 7 maart, wil ik een korte reactie geven.

Anorexia nervosa is geclassificeerd als een eetstoornis en vooral gekenmerkt door een toenemende zucht naar vermageren en niet kunnen eten. Verlangen naar voedsel wordt onderdrukt en gaat samen met schuldgevoel.

In de wetenschap van de haptonomie is ontdekt dat het onderdrukken van het verlangen naar voeding begrepen moet worden als een sterke onderdrukking van het verlangen naar affectiviteit. Een adequaat aanbod aan psychotactiele affectieve bevestiging - kenmerk van de haptonomische mensbenadering - en inzicht in de eigen gevoelde levensbehoefte heeft vele lijders aan anorexia nervosa in het verleden reeds genezen.

    • J.M. Hagg-Stolper