VRG ziet herstel in tweede jaarhelft

De netto winst van VRG (papier, grafische- en kantoorsystemen) over het eerste kwartaal zal, volgens nog voorlopige gegevens, 25 tot 30 procent lager uitkomen dan in dezelfde periode van vorig jaar.

De omzet was 16 procent hoger met 915 miljoen gulden, zo werd gisteren door het VRG bestuur in de jaarlijks vergadering van aandeelhouders bekendgemaakt.

In de papierdivisie bleef de omzet door de prijsdalingen weliswaar achter bij die in hetzelfde tijdvak van vorig jaar, maar de prijzen hebben zich inmiddels gestabiliseerd en de eerste signalen van een herstel zijn zichtbaar.

In de divisie grafische systemen is de orderpositie goed. In de divisie kantoorsystemen was de bijdrage van Agena nog gering. Deze Franse distributeur van personal computers is met een jaaromzet van 700 miljoen gulden de grootste in dat land.

In 1992 daalde de netto winst (zonder buitengewone baten) met 13,5 miljoen tot 53 miljoen gulden. Dit leidde tot een reeks maatregelen waarvoor VRG een bedrag van 24 miljoen gulden opzij zette.

Op grond van de lopende gang van zaken handhaaft het bestuur zijn verwachting dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening over geheel 1992 een stijging zal vertonen ten opzichte van 1991. In het eerste halfjaar zal de winst evenwel achterblijven bij die van het eerste semester van vorig jaar.

In de vergadering werd voorts bekend gemaakt dat het voorgestelde dividend van 2,75 gulden naar keuze geheel contant dan wel voor 75 cent in contanten en voor de rest in aandelen kan worden opgenomen, waarbij 22 aandelen recht geven op nieuw aandeel. Dit dividend kan naar keuze worden opgenomen ten laste van het belastingvrije agio of ten laste van de algemene reserve.