VN-bataljon op positie in Bosnië en Kroatië

LJUBLJANA, 10 APRIL. Deze week hebben de Nederlandse VN-militairen hun posities in Bosnië en Kroatië ingenomen. “De mannen en vrouwen van het Nederlandse VN-bataljon maken het uitstekend”, verzekerde ons gisteravond de woordvoerder van het bataljon, kapitein H. Hameleers. Dat wil niet zeggen dat de Nederlandse militairen niets van de stijgende spanning in hun werkgebied merken.

Eerder deze week waren Nederlandse blauwhelmen buiten hun schuld betrokken bij een vervelend incident in Titova Korenica, een stadje gelegen in de door Servische milities gecontroleerde Kroatische regio Krajina. Kapitein Hameleers: “Tsjechoslowaakse infanteristen, die samen met de Nederlanders een café bezochten, kregen na enig alcoholgebruik woorden met de plaatselijke bevolking. De ruzie liep zover op dat de Tsjechoslowaken gebruik dreigden te maken van hun wapens. De Nederlanders hebben toen hun Uzi's in de hand genomen, de beide partijen van elkaar gescheiden, de Tsjechoslowaken ontwapend en meegenomen naar de kazerne. De leiding van de UNPROFOR besloot daarop alle Tsjechoslowaakse militairen over te plaatsen naar het sector-hoofdkwartier in Knin.”

In Sarajevo zijn bij onlusten deze week meer dan dertig mensen om het leven gekomen. Ook in de buurt van het gebouw waar de Nederlanders in Sarajevo zijn ondergebracht is geschoten. Enige tijd was zelfs een begeleiding door gewapende Zweedse militairen noodzakelijk. Om veiligheidsredenen mogen de soldaten niet meer alleen de stad in en is het dragen van de blauwe baret verplicht. “Die baret is het enige duidelijke teken dat we van de VN zijn, zodat onze mannen niet per vergissing aangezien worden voor geüniformeerde leden van een van de milities”, aldus kapitein Hameleers.

    • Theo Engelen